10 tegn på lavt D-vitamin
Du kan opleve et eller flere af følgende 10 tegn:
- Du bliver ofte syg
- Træthed
- Hovedpine
- Migræne
- Depression – vinternedtrykthed – angst
- Ufrivillig abort i de første 12 uger
- Knogleskørhed
- Muskelsmerter
- Ledsmerter
- Tics hos børn (her kan der også være jernmangel)
Der er sygdomme, som man mener påvirkes af mangel på D-vitamin, både om du får sygdommen eller hvordan den udvikler sig.
Sygdomme er ex.
- Sklerose (mange, der får diagnosen, har lavt D-vitamin)
- Diabetes 1 såvel som diabetes 2. Flere børn får DM1 (måske pga. mindre sol/meget solcreme).
- Kræft (Overlæge Henrik Hey skriver om dette).
Vitaminet er et vigtigt vitamin for os. Nogle af de problemer, klienter henvender sig med her i klinikken, kan skyldes D-vitamin mangel og så kan mine behandlinger ikke løse det.
Hvad skal dit D-vitamin være
Normalt vil lægen sige, at tallet skal være over 50, når du får målt det i en blodprøve. Der er dog ikke enighed om dette, da læger ex. i Sundhedsmagasinet på DR1 den 5. jan 2016 siger, at vi skal ligge på 75 eller derover for at forebygge kræft og hjertekar sygdomme.
Her i marts 2020 har jeg hørt, at anfaling er sat op til 75, som Henrik Hey for år tilbage anbefalede. Der findes dog ikke artikler tilgængelig på nettet endnu, vedr. den nye anbefaling.
Forsker i D-vitamin
Henrik Hey – overlæge på Vejle Sygehus, oplyser, at du normalt skal indtage differencen fra det tal, du får målt og op til 75, dette tal skal du indtage i tabletten/kapslen.
Ex. får du målt en værdi i blodet på 35, skal du tage yderligere 40 Mikrogram D-vitamin ifl Henrik Hey – læs selv artiklerne, jeg henviser til. Han skriver dog i en af artiklerne, at du skal op på 50 mikrogram for at få sundhedsmæssig effekt.
Og få et kontrol check ved din læge, da vi ikke alle er lige gode til at optage dette vitamin.
Dog tager lægen kun blodprøven, hvis der er tydelige tegn på D-vitaminmangel
Sundhedsstyrelsen kommer nu med generel anbefaling til alle
Sundhedsstyrelsen kommer her januar 2021 med en generel anbefaling til hele den danske befolkning om at indtage D-vitamin i vinterhalvåret. Desværre ligger anbefalinger slet ikke på højde med de anbefalinger, som Overlæge Henrik Hey gennem mange år efterhånden har anbefalet. Men det er da en start, men det værste ved det er dog, at det kan ske slet ikke at have en effekt på folkesundheden, når dosis ikke er høj nok.
Du kan læse Henrik Hey artikel helt tilbage fra 2012 om kampen med Sundhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger. Når du læser disse anbefalinger ser du også, hvilken dosis, der max. anbefales, og der mødes Sundhedsstyrelsen med Henrik Heys anbefalinger.
Et stærkt immunforsvar og D-vitamin
Et stærkt immunforsvar får du gennem:
Undgå stress og sov igennem – ved stress bruger din krop energien på dette og ikke på at styrke immunforsvar
Sund kost
Motion – jo bedre kondition, jo bedre står du imod ved infektioner som ex denne virus
D-vitamin, hvis du mangler
Læs selv artikel med professor Allan Randrup Thomsen, hvor ovennævnte uddybes.
Case med lavt D-vitamin og smerter:
Første gang, jeg mødte en klient med følger af lavt D-vitamin, var en 30 årig kvinde, der siden puberteten havde haft smerter i kroppen, og hun var undersøgt for bl.a sklerose.
Ingen årsag til smerter
Men man kunne dengang ikke finde årsag til hendes smerter. Så hun spiste mange panodiler uden stor effekt.
Fik målt D-vitamin indhold i blodet
Først da hende negle begyndte at smuldre, fik hun målt D-vitamin til meget lavt og hun skulle have flere 100 mikrogram, for at nå op på normal niveau, da hun optog det meget dårligt. Nogle mennesker optager D-vitamin dårligt, selvom de kommer ud i solen.
Det gælder heldigvis ikke for de fleste.
Sol og indtag af D-vitamin via fisk flere gange ugentligt dækker for mange behovet om sommeren, men det dækker ikke behovet om vinteren på vore breddegrader.
D-Vitamin til babyer
Siden juli 2015 har anbefalingen været at give baby fra 2 uger til 2 år 10 mikrogram D-vitamin daglig.
Dette er ændret januar 2021 til at gælde helt op til 4 års alderen og samme dosis anbefales til alle, uanset alder, i vintermånederne. Se artikel længere oppe om Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Erfaring viser dog, at nogle babyer får ondt i maven af D-vitaminer. Derfor er nogle D-vitaminer bedre end andre. Det er den olie, vitaminet ligger i, der gør forskellen.
Tidligere ejer af Helsekost butik oplyser, at hun har “reddet” mange babyer fra ondt i maven ved at anbefale dem ex. D-vitamin fra Pharmanord, fremfor det produkt, de ellers fik. Det består af olivenolie. Solsikkeolie skulle også være okay.
Spørg derfor efter D-vitamin til dit barn, som ikke har kokosolie i. Nogle babyer får ondt i maven af dette.
Hvorfor fortæller jeg dig om D-vitamin
Ovenstående oplysninger er blot til dig, der vil vide mere om D-vitaminets betydning og undersøgelser herom. Jeg har ingen interesser i nogle firmaer med disse produkter, kun en interesse i, at du har det bedst muligt.
Møde med klienter, der har haft lavt D-vitamin
Jeg har mødt en del klienter gennem mine 12 år her i klinikken, der senere er kommet tilbage og fortalt om den bedring, de har fået efter indtag af D-vitamin:
- Depression er mindsket mærkbart
- Gentagne bihulebetændelser er blevet til almindelige forkølelser, der kan skylles væk med næsehorn, fremfor at sætte sig fast
- Forkølelser bliver aldrig til noget særligt
- Tics hos barn mindsket
- Uforklarlige smerter er forsvundet
Lavt D-vitamin er overset af voksne
Jeg oplever, at for mange danskere er D-vitaminets betydning en overset faktor.
Personligt synes jeg, det er rigtigt ærgerligt, at så mange mangler D-vitamin. Det er spild af godt liv at have ovenstående symptomer/sygdomme, hvis det kunne være undgået.
Overlæge Henrik Hey skriver, at op til 35 % af den danske befolkning har gener i dagligdagen pga. lavt D-vitamin – de ved blot ikke, det er derfor.
Tilskud fra september til maj
Han anbefaler tilskud af vitaminet fra september til maj – den periode, hvor du ikke får nok sol på dine bare arme og ansigt.
Og den dosis, der er anbefalet af Sundhedsstyrelsen, er ikke nok til at gøre den store forskel – læs om det i en af artiklerne ovenfor.
Håber du kan bruge overstående til at blive lidt klogere på D-vitaminets betydning. Tal gerne med din læge om det, hvis du har symptomer, der kunne relateres til D-vitamin-mangel.
Husk det er ikke godt med for lidt D-vitamin, men du må heller ikke tage for stor dosis, da D-vitamin er fedtopløselig og derfor bindes i kroppen, hvis der indtages højere dosis, end du har brug for.
Dit D-vitamin niveau er fint, men har brug for hjælp
Har du et fint niveau af D-vitamin, men har fortsat problemer med angst, træthed, muskelspændinger eller nedtrykthed, kan det være min behandlinger med biodynamisk kranio-sakral terapi, evt. kombineret med psykoterapi kan hjælpe dig.
Jeg har blot samlet ovenstående sammen, for at oplyse dig om, hvornår et lavt D-vitamin kan give dig problemer. Og det vil mine behandlinger ikke hjælpe på. Men når du er sikker på, at lavt D-vitamin ikke er årsag til dine symptomer, kan jeg måske hjælpe dig. Du kan booke en tid online eller kontakte mig i min telefontid, se nederst på siden.
Annette Spangsberg
Sygeplejerske, Psykoterapeut og Biodynamisk kranio-sakral terapeut
Øvrige kilder: