Fladt baghoved hos din baby

Har din baby fået fladt baghoved, eller du ser, baghoved begynder at blive fladt, så fortvivl ikke, der kan gøres noget ved det.

Det bedste er at få behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi, når du opdager det, fremfor at håbe det går over af sig selv. Du har nok set større børn med meget fladt baghoved, hvor det ikke gået over af sig selv.

Du vil dog kunne opleve, at et fladt baghoved af sig selv kan forandre sig, men du ikke vide det.

Det er vigtig at få behandlet årsagen til, at din baby ikke kigger frit til begge sider, fremfor helst at have hovedet ligefrem.

fladt baghoved hos baby

Måske ser du først hos din baby

• Min baby kigger helst op i loftet
• Min baby sover altid med hovedet opad
• Min baby vil ikke kigge til siderne
• Kraniet er blevet fladt
• Kraniet buler lidt indad midt på baghoved

Hvad er årsag til fladt baghoved?

Siden Sundhedsstyrelsen i 1998 anbefalede, at babyer skal ligge på ryggen og sove for at forebygge vuggedød, er antallet af babyer med fladt baghoved øget.

Kraniet er blot brusk hos din lille baby, så det ændres hurtig, afhængig af underlaget, hvor din baby ligger.

Ligger altid på baghoved

Derved kan baghoved blive fladt, hvis din baby altid eller helst ligger på baghoved, fremfor med hovedet til siden, når din baby sover eller ligger selv.

Baby kan ikke lide at ligge på maven

Hvis din baby ikke kan lide at ligge på maven, som det anbefales af sundhedsstyrelsen at gøre mest muligt i den vågne tid, vil risikoen for fladt baghoved ligeledes øges.

Andre årsager

Af andre årsager end selve trykket fra liggestilling kan nævnes, at bindevæv i kroppen kan trække i kraniet, og derved er kraniet ikke frit til at folde sig helt ud. Bindevæv er i hele kroppen og kan være spændt mange steder, og det kan trække i din babys kranie.

Derfor kan du opleve, at din baby får fladt baghoved, selvom din baby kan kigge til siderne. Måske trækker dit barn sig ofte bagud som en flitbue – det kan være tegn på overspændt ryg/bagside, hvor spændingen trækker op over kraniet og holder fast i det flade i kraniet.

fladt baghoved behandles med biodynamisk kranio-sakral terapi

Årsag til at din baby helst kigger lige op

Der kan være spændinger i muskler eller bindevæv, eller låsninger i nakken, ryggen, bækken og skuldre, der gør, at din baby mest kigger lige op. Måske er det ikke rart at kigge til siderne, eller din baby kan slet ikke kigge til begge sider. Den ene halsmuskel kan være stram og fortykket – muscolo sterno-cleido-mastoideo kaldes denne muskel, som gør det svært at kigge til siden.

Årsag til fladt baghoved kan opstå under graviditet

Under graviditet kan din baby ligge klemt og allerede her få problemer med spændinger og tryk på kraniet. Ligeledes kan disse spændinger i sig selv holde barnet hoved i bestemte stillinger, også efter fødsel.

Fladt baghoved kan opstå under fødsel

Under fødsel kan baby få klemt nakke hvirvlerne, forskyde nakken eller klemme nakken.

Kranieknoglerne bliver skubbet ind over hinanden under fødslen, og nogle gange folder kraniet sig ikke selv helt ud igen.

Nogle babyer fødes med fødselsbule/fødselshævelse, hvor kraniet buler ud efter fødsel.

Baby prøver selv at løse det

Babys krop prøver selv de første uger at rette dette, men lykkedes det ikke, kan der være brug for professionel hjælp.

Du kan derfor have oplevet, at de første uger var baby glad og sov fint, men så kom problemerne med uro og gråd.

Ikke alle babyer er generet

Det er dog ikke alle babyer, der virker til at være generet af det flade baghoved eller skævheder i kraniet.

Men på sigt kan vi ikke vide, hvordan det kan påvirke hovedet, at kraniet er fladt, udover det kosmetiske.

Ikke kigge til siderne eller ligge på maven

Når babyer kommer her i klinikken pga. fladt baghoved, har baby oftest svært ved at gøre andet end kigge mest opad. Det giver baby fladt baghoved.

Nogle babyer kigger lidt skråt til siderne, og det giver en fladt baghoved i højre eller venstre side af kraniet.

Jeg arbejder som biodynamisk kranio-sakral terapeut med, at din baby kan komme til at kigge til højre og venstre side. Desuden arbejder jeg med, at din baby kan blive glad for at ligge på maven.

Ofte er det spændinger i kraniet, nakken eller andre steder i kroppen, der gør, din baby ikke kan lide at ligge på maven.

Jeg arbejder med det hele hos din baby, så ovenstående bliver muligt.

Hvordan arbejder jeg med din baby og det flade baghoved?

Meget blid behandling

Som Biodynamisk kranio-sakral terapeut arbejder jeg med din babys krop på en meget blid måde og med hele den biodynamiske arbejdsmetode.

Under kranio-sakral terapi behandlingen har jeg en kontakt med energien i kroppen, sundheden i kroppen, udover det mere fysiske: kraniepladerne, nakken, bindevævet og musklerne.

Jeg arbejder med de låsninger og spændinger, som jeg møder hos dit barn.

Det flade baghoved arbejder jeg med, ved at arbejde med kranie-knoglerne, bindevæv omkring kraniet, muskler, der hæfter på kraniet og hele kraniets samlede balance.

Hele kroppen er i fokus

Ved at arbejde med hele din babys krop, kan kranie faconen ændre sig.

Det er vigtigt, at din baby får hjælp til årsagen til det flade baghoved. Det sker ved at afhjælpe spændinger og ubalancer i kroppen – ikke kun ved at arbejde med det flade baghoved.

baby med skævt hoved får biodynamisk kranio-sakral terapi

Fladt baghoved hvornår er det for sent?

Det spørgsmål, sammen med “Kan man virkeligt gøre noget ved et fladt baghoved ?” eller ” Kan fladt baghoved rette sig?” stiller mange forældre, og der gives også mange svar på dette spørgsmål.

Et kort svar er: JA, der kan gøres noget ved et fladt baghoved hos babyer med biodynamisk kranio-sakral terapi.

Der siges meget om, hvornår man ikke længere kan ændre kraniet form. Nogle får at vide, at når din baby er 4 måneder kan der ikke gøres noget eller når din baby er 6 måneder. Men husk, kraniet vokser, til vi er voksne, og i den tid forandrer kraniet sig. Kraniet kan faktisk også forandre sig hos voksne.

Barn på 9 år

De første år af babys liv er det lettest at ændre. Dog har jeg haft et barn på 9 år til behandling, som havde ondt i nakken og et skævt kranie. Kraniets facon ændrede sig af kranio-sakral terapibehandlingerne.

Også større børn

Det er lettest at ændre et fladt baghoved, jo yngre dit barn er, og det går hurtigere. Men der kan gøres noget ved dit barns flade baghoved, selvom dit barn er blevet mere end 6 – 7 – 8 måneder, hvis du har tålmodighed.

Du må dog ikke forvente, at kraniet har rettet sig på få behandlinger. Der skal et forløb af behandlinger til.

Se video af behandling for fladt baghoved

Her i videoen kan du se, hvordan en behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi kan foregå hos en baby:

Hvad kan en kranio-sakral terapeut gøre, ud over det jeg selv gør?

Som Biodynamisk kranio-sakral terapeut arbejder jeg med din babys krop på en meget blid måde og med hele den biodynamiske arbejdsmetode som tidligere beskrevet.

Derfor gør jeg noget andet for din baby, end du selv kan. Men du har også en meget vigtig rolle, for at din babys kranie får en mere naturlig form igen.

Du har en vigtig rolle i behandlingen af din baby

Sammen finder vi ud, hvordan I bedst derhjemme kan støtte netop jeres baby, så kraniet igen kan folde sig ud, og dermed ikke forblive “et fladt baghoved”.

Hvis din baby ligger mange timer dagligt på det flade baghoved, flytter min behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi ikke meget på kraniets flade facon.

Gode råd

Derfor kommer jeg med gode råd til, hvad I netop kan gøre, for at stimulere til at kigge til siderne og til at ligge på maven.

Oftest har du som forældre naturligvis ikke fokus på alle parametre i forhold til forebyggelse og helbredelse af fladt baghoved. Det vil jeg gerne hjælpe Jer med.

Du er forældre

Du er forældre og ser på dit barn med de øjne, og det skal du fortsætte med.

Jeg ser på dit barn med ”kranio-sakral terapi øjne” og her får du råd og vejledning med hjem, som du kan bruge i jeres hverdag.

Ligge på maven hindrer fladt baghoved

Babyer skal ligge så meget som muligt på maven, når de er vågne, for at udvikle sig motorisk, og dette hindrer også fladt baghoved. Dog vil baby ikke ligge her hele tiden på maven.

At sidde op hindrer fladt baghoved

At sidde op hindrer også fladt baghoved, men din baby skal ikke sidde selv, før baby selv kan sidde.

Baby skal ligge mest muligt, indtil din baby selv kan sætte sig på. Det betyder også, at baby ikke skal sidde hos dig eller stå hos dig, før baby selv kan. Du kan være med at spændinger vedligeholdes i din baby, når baby holdes i stillinger, som baby faktisk ikke er stærk nok til. Det vejleder jeg også omkring, når I er til behandling her.

Din baby skal heller ikke sidde i en stol, som skulle være lavet til babyer, og som holder kroppen for baby. Det vil hindre dit barn i at udvikle sig motorisk. På markedet findes stole, skråstole, autostole og andre formstøbte stole, som der gives udtryk for baby kan sidde i, mens du laver andre ting. 

Det kan ikke anbefales for dit barns skyld

Heller ikke en autostol i indkøbsvogn eller i en barnevogn, så baby kan kigge med. Læg dit barn fladt ned i disse vogne i stedet, så dit barn kan bevæge sig.

Skråstol og autostol kan netop give din baby fladt baghoved, og ryggen styrkes ikke, tværtimod.

Derfor kan rådet om at sidde op ikke bruges til at hindre fladt baghoved, da det flade baghoved oftest opstår, mens baby endnu ikke kan sidde selv.

Behandling af baby med biodynamisk kranio-sakral terapi på briksen

Hvor meget kan min babys flade baghoved forandre sig?

Resultatet er et samspil af mange ting.

Det kan afhængig af, hvor fladt baghoved er blevet, hvor mange kranio-sakral terapibehandlinger får din baby og ikke mindst, hvordan arbejder babys krop med behandlingerne.

Desuden har du en vigtig rolle derhjemme mellem behandlingerne, som vi taler om ved behandling af dit barn.

Hvor mange KST-behandlinger skal min baby have?

Et behandlingsforløb

Et fladt baghoved er ikke noget, der lige klares med få behandlinger med kranio-sakral terapi.

Du skal indstille dig på et forløb af nogle kranio-sakral terapibehandlinger, og det er meget individuelt, hvor mange der skal til, før I er tilfredse.

Når kraniet har ændret sig

Ofte stopper forældre med behandlingen, når deres barn kan kigge frit til begge sider og ikke ligger og kigger lige op længere. Samtidig med, at kraniet har fået en mere rund facon.

Forløb

Behandlingsforløb varierer fra 3 til 15 behandlinger – ofte får baby først 3 behandlinger, hvor forældrene ser, at der sker forandring og ofte vælger de at få lidt flere behandlinger, for at komme længere mod mål.

Jeg har også behandlet et barn med store kranie udfordringer, hvor behandlingsforløbet blev 15 gange – heldigvis er det sjældent nødvendigt.

Få hurtig hjælp

Derfor få hjælp hurtigst muligt, du opdager, at din baby ikke kigger lige godt til begge sider.

For hvis dit barn helst kigger til en side, eller kun vil kigge lige op, er der risiko for at kraniet får en forkert facon.

Og hovedet skal helt om til siderne, så du ikke ser øret, samtidig med at modsatte skulder er helt i madrassen.

Så smidige er de små, når kroppen er i balance.

Favoritside er normalt, men ikke ønskværdig

Desværre hører jeg fra forældre, at det er almindelig anerkendt, at baby har en favoritside at kigge til.

Jeg mener, at din baby skal have lyst til at kigge lige meget til begge sider. Det er for mig et udtryk for, at din baby har fri bevægelighed og har forudsætning for fin motorisk udvikling. Og samtidig forebygger det at give din baby fladt baghoved.

Eksamineret biodynamisk kranio-sakral terapeut

Har din baby fladt baghoved?

Har du brug for hjælp til din baby med fladt baghoved, så ring i telefontiden eller book online, se nederst – jeg er klar til at hjælpe jer. Husk min klinik ligger Vejle Øst i Jylland.

Venlig hilsen Annette Spangsberg

Eksamineret Biodynamisk kranio-sakral terapeut til børn og voksne
Sygeplejerske

Egen klinik i rolige omgivelser i Assendrup, lige udenfor Bredballe, 7120 Vejle Øst – gratis parkering lige ved døren.

Nedenfor kan du læse om behandling af babyer og om lignende problematikker.