5 råd til at undgå fladt baghoved hos din baby
Fladt baghoved hos din baby vil du sikkert rigtigt gerne undgå. Men hvad kan du selv gøre, tænker du måske?
Der er faktisk mange ting, du selv kan gøre, for at forebygge fladt baghoved hos din baby.
Her vil jeg give dig de 5 væsentligste råd til at undgå fladt baghoved. De 5 råd kommer fra erfaring, jeg har samlet på baggrund af mit arbejde som biodynamisk kranio-sakral terapeut og min egen oplevelse som mor til min dreng, der fik et skævt kraniesom helt lille baby.
Dette skal du holde øje med hos din baby:
- Check at din baby kigger fint til begge sider, når din baby ligger på ryggen.
Og det er VIGTIGT, at du ser, at din baby kan kigge helt om til begge sider .
Du må ikke kunne se øret på dit barn, til den side, som din baby kigger til.
Samtidig skal begge skuldre ligge helt i underlaget.
Kan dit barn overstående, har din baby mulighed for at skifte stillinger med sit hoved, og dermed undgå fladheder på kraniet. - Din baby skal ligge mest muligt på maven, når baby er vågen.
Enten hos dig eller på et fast underlag. Kan din baby ikke det, kan det skyldes spændinger, såvel som manglende øvelse. - Når dit barn ligger på ryggen, gør det spændende at kigge til siderne.
Det kan være dig, dit barn kigger på, lyset eller noget legetøj. - Undgå så vidt muligt at lade din baby sidde i autostol, skråstol eller andre babystole.
Det fastholder ofte baby i at kigge lige ud, og dermed trykke baghoved fladt. Det er også meget dårligt for ryggen at sidde,
før din baby selv kan sidde. - Vend dit barn i sengen – læg din baby den ene vej i sengen og næste nat den anden vej.
Baby vil altid kigge efter dig.
Hvad skal du gøre, hvis dit barn ikke kan ovenstående:
Kan dit barn ikke kigge helt om til begge sider, vil jeg anbefale dig at gøre noget nu, fremfor at vente og se, om det går over af sig selv.
Når dit barn ikke kan ligge på hele kraniet/baghovedet, bliver det et lille areal, som altid får trykket på kraniet. Din baby får lettere et fladt baghoved eller et skævt baghoved.
Hjælpen til din baby, for at undgå fladt baghoved, er:
Det, jeg kan hjælpe din baby med, er behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi, som er en meget blid behandlingsform.
Behandlingen hjælper muskler med at slippe spændinger, nakke med at komme på plads og kraniet med at folde sig ud.
Ofte ser jeg hos babyer med fladt baghoved eller skævt kranie, at de ikke kan det første råd – kigge frit til begge sider.
Derfor arbejder jeg med det som det allervigtigste, så din baby kan komme til at kigge frit til begge sider.
Behandling behøver ikke gøre ondt på din baby
Min egen dreng blev født med en stram halsmuskel. Det blev allerede opdaget ved 5 ugers undersøgelsen, og lægen sendte ham til fysioterapi.
Det hjalp, men gjorde rigtigt ondt på ham at få behandling på den måde. Siden har jeg lært Biodynamisk kranio-sakral terapi og heldigvis lært, at det ikke behøver gøre ondt at få halsmuksler til at få sin normale tonus, fremfor en spændt tonus/ spændt muskel.
Min egen søn kiggede kun til en side, som du ser på billedet. Det gav et skævt kranie.
Kraniet rettede sig hurtig, da han kunne kigge til begge sider – han var også kun 5 uger gammel, da han fik hjælp: Det er tidlig indsat, ihvertfald i forhold til mange af de babyer, jeg møder i klinikken.
Hvis du venter og ser an
Ofte ser jeg først babyerne, når de er 3 måneder – 4 måneder eller 5 måneder gamle, og babyerne har haft problemet i længere tid.
Så har kraniet nået at tage en mere uhensigtmæssig form, som kan tage længere tid og flere behandlinger at få tilbage til en mere naturligt kraniefacon.
Personligt synes jeg, det er rigtigt ærgerligt, at der ofte gives rådet: Vent og se an, det retter sig selv, og du skal bare stimulere din baby til at kigge til den anden side.
Men når din baby har spændinger og stramme muskler, kan din baby ikke bare kigge til den anden side. Men det kan ofte afhjælpes med få behandlinger, så din baby kan kigge frit til begge sider, og dermed undgå faldt baghoved.
Kan det ikke være ligemeget, om baghoved er fladt?
Det har ikke kun en kosmetisk betydning, oplever jeg som kranio-sakral terapeut. Større børn kommer med spændinger og ondt i nakke og hoved, som kan hænge sammen med kraniets facon. Briller kan have svært at sidde rigtigt, når ørerene ikke sidder nogenlunde symmetrisk.
Og ja, ikke alle ønsker langt langt hår til at dække over det flade kranie. Det er ellers ofte rådet, hvis piger kommer til læge med fladt kranie. ” Det er godt, det er en pige, så ses det ikke med langt hår”. Den kommentar har en del forældre delt med mig.
Heldigvis kan der fortsat arbejdes med kraniets facon, selvom barnet er blevet stor.
Men kan du undgå, at kraniet på din baby bliver fladt eller skævt, er det absolut det nemmeste og bedste for din baby.
Derfor disse råd til dig.
Læs mere om fladt baghoved hos baby eller om baby, der kun vil kigge til en side
Har du brug for hjælp til din baby, der ikke kigger frit til begge sider eller som har fået fladt kranie,
så kan du kontakte mig – se nederst på siden her for telefon og onlinebooking.
Annette Spangsberg
Eksamineret Biodynamisk kranio-sakral terapeut til børn