Søvnproblemer hos børn og unge

Nogle børn har aldrig været gode til at sove

Nogle børn fortsætter langt op i teen-age årene med at have søvnproblemer. Det kommer til udtryk ved at have svært ved at falde i søvn og har brug for forældrene, når de skal sove.

Nogle børn vil ikke sove i deres egen seng og vil kun sove i far og mors seng. Det er I måske ved at være trætte af.

Det var måske i orden for jer, da jeres barn var 6 år, 7 år,  8 år, 9 år eller måske 10 år, men nu er det tid for at kunne sove selv på eget værelse. Og jeres barn vil også gerne kunne falde i søvn selv og sove selv, men kan ikke.

Andre børn begynder at have svært ved at falde i søvn

Dit barn begynder i starten af teenage årene som 10 – 11 – 12 årig ikke at kunne sove selv, selvom dit barn tidligere har kunnet.

Det er anstrengende for alle i familien, når dit barn har søvnproblemer. Det kan forhindre dit barn i at ville sove hos venner eller tage på lejrskole eller på fodboldlejre.

Og derhjemme tager det ofte noget tid hver aften for Jer at få dit barn til at sove. Det kan tage 1 time eller 2 timer eller måske 3 timer at falde i søvn. Det slider på jer som forældre, I bliver irriteret og måske bliver I også vrede over, at jeres barn er så lægen om at falde i søvn.

Mit barn kan ikke sove -får hjælp med kranio-sakral terapi

For at sove skal dit barn slippe kontrollen

Nogle børn vil gerne kontrollere alting i deres liv, være dygtige i skolen eller til sport. Der kan det “at falde i søvn” være en udfordring. En udfordring, som er noget af det eneste, dit barn ikke kan kontrollere.

Når dit barn tænker eller siger: “Jeg vil sove nu” sker det oftest ikke. Tværtimod – så sover dit barn slet ikke.

At falde i søvn handler om at kunne give slip og slippe kontrollen. Dette taler jeg også med dit barn om, før selve behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi for søvnproblemer.

Hvis dit barn har svært ved at slippe kontrollen og tænker meget, kan jeg give dit barn og dig nogle værktøjer med hjem. Disse værktøjer til søvnproblemer er ofte effektive mod disse bekymrings- og gruble tanker.

Hvorfor vil mit barn ikke sove?

Nogle børn har brug for mere tryghed i en periode af deres liv. Og den kan du give ved at være der ex. ved at lade dit barn sove i soveværelset i en periode.

Når problemet pludselig opstår, oplever jeg det ofte hænger sammen med, at børnene har nået en alder, hvor de tænker meget over tingene.

Børnene forstår, hvad der foregår ude i den store verden og forholder sig meget til det.

Dette kan være svært at slippe, når dit barn skal sove.

barn vågner og hjælpes til at sove med kranio-sakral terapi

Hvordan hjælper kranio-sakral terapi på søvnproblemer?

Balance i dit barn

Biodynamisk kranio-sakral terapi skaber balance i dit barn.

Gennem behandlingen hjælpes kroppen ned i en afslappet tilstand. Ofte falder børnene i søvn under behandlingen, men det er ikke altid, det sker.

Og behandlingen virker uanset om dit barn sover imens eller ej.

Fysiske og psykiske spændinger

Under behandlingen arbejder jeg med de fysiske såvel som psykiske spændinger, der kan være i kroppen.

Disse spændinger kan være hindring for, at dit barn kan give slip og falde i søvn om aftenen.

Samtidig er fokus på sundheden, som er i dit barn, bag de problemer der er med at sove. Denne sundhed i dit skal aktiveres igen, så dit barn kan sove.

Søvnproblemer ved børn og unge og voksne - få hjælp til at falde i søvn

Falde i søvn og sove selv kan være et problem i alle aldre

6 årig dreng med søvnbesvær:

Efter at have levet med natteroderi og skrig gennem noget tid, tog forældrene kontakt til mig, for at få hjælp til at alle kunne sove godt igen.

Efter nogle behandlinger kom der ro hos drengen og tilbagemeldingen var:

“Nu hviler vores dreng i sig selv igen og vågner frisk om morgenen – modsat tidligere”.

Og forældrene havde sluppet deres frustrationer over, at han ikke ville sove om aftenen, og at han vågnede skrigende om natten.

Måske det var en blanding af night terror og manglende ro i kroppen, der gav problemerne – som behandlingerne skabte balance på.

Tilbagemeldinger fra to 10 - 11 årige, der ikke ville sove i sin egen seng:

Lærke 11 år med søvnproblemer:

“Min datter Lærke fik som 11 årig problemer med sine sovevaner.

I løbet af nogle måneder blev hun bange

I løbet af nogle måneder blev hun bange for at lægge sig til at sove, hvis der var ro i huset.

Hun startede stort set hver dag ved 18 tiden med at spørge, hvornår vi gik i seng.

Hun skulle være sikker på, at hun var faldet i søvn. Hun fik også problemer med at sove hos veninderne, ja endda selv hjemme hos mormor og morfar.

Det var ved at blive et større og større problem for hende.

Lærke var lidt nervøs ved første behandling, men hun tog det meget roligt og faldt i søvn.

2 behandlinger for søvnproblemer

Hun fik 2 behandlinger, hvorefter problemet var løst. Det er ca. 1½ år siden, og der har overhovedet ikke været problemer siden.

Kort tid efter den første behandling spurgte hun ikke længere, hvornår vi gik i seng. Der gik heller ikke lang tid, før hun sov hos veninder igen uden problemer”.

Det har været helt fantastisk, og jeg kan kun anbefale denne behandling hos Annette til andre”.

mit barn kan ikke sove får hjælp med kst

Peter 10 år ville ikke sove i det nye hus:

“Peter er flyttet til et andet hus og skal sove på loftet sammen med lillebror.

Istedet kommer han hver aften ned til forældrene og vil sove. Han er selv træt af det og vil gerne kunne sove i egen seng”.

Efter to kst-behandlinger har han modet og lysten til at sove i sin egen seng og sover her fremover.

Gustav med søvnproblemer gennem et forløb med behandlinger

I linket kan du læse om Gustav, der fik søvnen tilbage og ro kroppen. Han var ved første behandling virkelig udfordret af manglende søvn. Undervejs i forløbet koblede vi sansemotorikken på, som også hjalp på søvnen:

Mit barn skal på lejrskole og kan ikke falde i søvn selv

Mange forældre henvender sig i perioder for lejrskoler, fordi deres barn ikke kan falde i søvn selv.

Og NU om kort tid er det lejrskoletid, og deres barn har mange tanker om turen.

  • Kan jeg komme med på turen?
  • Kan jeg sove om aftenen?
  • Hvad hvis jeg ikke kan sove?

Gennem nogle behandlinger med biodynamisk kranio-sakral terapi hjælpes barnet til at komme i ro. Tanker kan slippe om aftenen, så de bliver i stand til at tage med på turen og falde i søvn.

Udover selve behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi kan jeg give børnene nogle værktøjer. Sådan at dit barn kan gøre noget selv, når dit barn ligger og tænker og bekymrer sig, når det er sovetid.

De fleste børn, jeg har mødt i klinikken med dette problem, kommer af sted på turen uden alt for mange bekymringer, og børnene klarer turen uden at tage hjem.

kan ikke falde i søvn - kranio-sakral terapi

Kan alle børn hjælpes for søvnproblemer?

Den bedste forudsætning for at kunne hjælpe dit lidt større barn på 10 – 14 år med “falde i søvn” problem og bekymrings-tanker omkring søvn er:

Dit barn ønsker forandring

At DIT BARN selv ønsker at få hjælp til problemet og har et ønske om at kunne falde i søvn selv, sove selv, sove på eget værelse, eller hvad nu dit barns problem er.
Det væsentlige er nemlig, at det er dit barns problem og ikke kun dit.

Jeg oplever desværre, at hvis det er forældrenes frustration alene, at barnet har disse problemer, hjælper behandlingen ofte ikke så meget.

Barnet skal selv have et ønske inde i sig om, at det skal være anderledes.

Dit barn skal dog ikke tro på behandlingen, for at det virker. Men min oplevelse er, at dit barns skal være klar på en forandring, hvilket kroppen er, når dit barn selv ønsker forandring.

Ønsker ikke forandring

Hvis dit barn faktisk helst vil fortsætte med at sove hos jer i soveværelset, ikke har et ønske om at komme på lejrtur eller faktisk helst vil have dig ved sin side, når det skal sove, så er dit barn måske ikke klar på forandring, og dermed er kroppen heller ikke klar.

Det er blot den erfaring, jeg har gjort med børn i denne aldersgruppe på 10 – 11 – 12 – 13 – 14 år med søvnproblemer.

Er det mindre børn, udtrykker de ofte ikke selv et behov for enten det ene eller den det. Og her kan behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi ofte hjælpe dem til at sove bedre.

Tag med til behandling her og deltag

Du kan tænke, det er mit barn alene, der skal have hjælp til søvnproblemet og derfor kan farmor eller mormor godt tage med til behandling – det handler jo blot om at komme derhen for mit barn.

Men dertil vil jeg sige, at det kan være vigtigt, at du som forældre tager med til behandling, da I her ofte vil få nogle værktøjer, som I kan bruge hjemme, og de er ikke til at overlevere for en bedsteforældre til jer.

Desuden oplever jeg ofte forældre, som er meget opkørte og trætte af dette soveproblem. Der har du som forældre også brug for hjælp til at komme i ro med dette problem.

Og det kan du komme, hvis du deltager i de øvelser/værktøjer, som jeg giver jer med hjem, og rigtigt vigtigt, sætter dig ved siden af dit barn, mens jeg behandler. Derved kan der også komme ro i dig omkring dette soveproblem. Du er også velkommen til at lægge dig på Daybed´en og slappe helt af, mens dit barn får behandling på briksen.

Og sluk telefonen helt, mens I er her.

Når først en af jer forældre har været med til behandlingen, er det en mulighed at lade bedsteforældre komme med jeres barn, hvis I ikke kan få kalenderen til at gå op. Jeg vil blot meget gerne se en af jer forældre første gang.

barn får biodynamisk kranio-sakral terapi

Hvor mange behandlinger skal mit barn have for søvnproblemer?

Nogle børn har glæde af få behandlinger med Biodynamisk kranio-sakral terapi for deres søvnproblemer. Men de fleste børn får 3 – 6 behandlinger – ofte med 14 dages mellemrum. I må ikke forvente, at en behandling løser problemet. I skal være indstillet på et forløb af behandlinger.

Book 3 tider

Derfor vil jeg meget gerne, at I starter med at booke tre tider, med 10 -14 dages mellemrum, som det passer i Jeres kalender. Bliver der ikke behov for tiderne, kan de slettes op til 48 timer før – min erfaring er dog, at mange har brug for mindst 3 behandlinger. Undervejs vurderer vi, om der er brug for at booke flere tider.

Enkelte ser jeg igen

De fleste børn ser jeg ikke igen, efter de igen kan sove selv og ikke tager lang tid om at falde i søvn. Men hos få børn vender problemet tilbage. Måske er der noget i barnets eller jeres liv, som har været stressende eller foranderligt. Det kan give tilbagevendende søvnproblemer. Så er I velkomne til at komme at få behandlinger igen, og ofte skal der kun få behandlinger til, før Jeres barn igen kan sove.

Søvnproblemer hos voksne

Biodynamisk kranio-sakral terapi har også god effekt ved voksne med søvnproblemer.

Dog går vi voksne ofte rundt med problemet i længere tid, og det kan tage flere behandlinger end for børn, at løse problemet.

Er der noget i din hverdag, som forstyrrer din søvn, er det vigtigt, at dette ændres, ellers vil søvnproblemerne kunne fortsætte.

Behandlingen kan være med til at bryde mønstret med at tænke for meget, når du skal sove og behandlingen afspænder din krop, så du bedre kan sove.

En kvinde, der kommer for andre problemer, udtaler ” jeg sover altid så godt om natten, efter jeg har fået behandling”.

Læs nederst på siden her, hvordan Mettes nattesøvn blev bedre.

kranio-sakral terapi til voksne for søvnproblemer

Er dit barn klar på at få behandling for sit søvnproblem?

Er dit barn indforstået med, at nu skal dit barn have hjælp til søvnbesværet, eller er du selv klar på, at du skal have hjælp til dit søvnproblem, men lige har nogle spørgsmål, så kontakt mig telefontiden – se nederst.

Er du klar til at booke en tid, kan du gøre det online her nederst på siden – klik på den grønne boks. HUSK, som jeg skrev ovenfor, book 3 tider til at starte med, så vi er sikre på, at der er de ønskede tider til dig, og der ikke går meget lang mellem behandlingerne. Book med ca. 14 dages mellemrum.

Tiderne kan ændres, hvis der mod forventning ikke er behov for dem. De kan ændres op til 48 timer før.

Venlig hilsen

Annette Spangsberg
Eksamineret Biodynamisk kranio-sakral terapeut
Sygeplejerske
ID-Psykoterapeut & Tankefeltterapeut

Egen klinik i Assendrup, lige udenfor Bredballe, 7120 Vejle Øst

Er det din baby, der ikke vil sove og har søvnproblemer, klik på linket her: