Hjælp til babyer og små børn med søvnproblemer

Biodynamisk kranio-sakral terapi kan oftest hjælpe din baby med søvnproblemer.

Søvnproblemer kan være:

 • Baby har svært ved at falde i søvn
 • Baby tager meget lang tid om at falde i søvn
 • Baby har urolig søvn
 • Baby vågner ofte
 • Baby sover kort tid
 • Baby vågner skrigende op
 • Baby sover uroligt
 • Baby sover for lidt om dagen
 • Baby sover for lidt om natten
 • Søvnskræk / soveskræk
 • Min baby skal vugges længe før han/hun sover
 • Min baby kan kun sove i slyngevugge

Din baby kan have det et af ovenstående problemer eller du kan genkende flere af ovenstående soveproblemer hos din baby

Årsag til søvnproblemer hos baby

Måske har din graviditet eller din fødsel været hård. Det kan påvirke din baby, så dit barn faktisk har stress i kroppen efterfølgende, og dermed ikke selv kan finde ro.

Spændinger i kroppen hos baby

Dine baby kan have spændinger i kroppen, der forhindrer, at baby kan falde i søvn, eller at baby kan sove ret længe af gangen. Din baby sover måske 20 – 30 min. af gangen.

Måske kender du fra dig selv, når din krop er stresset, kan du ikke bare falde til ro igen.

Søvnproblemer hos babyer kan også hænge sammen med stress i familien, da baby opfanger, hvordan du har det. Indtil 8 – 10 års alderen er børn tæt forbundet til jer forældre. Og dermed påvirkelige af jeres psykiske såvel som fysiske tilstand.

Søvnproblemer i alle aldre

Søvnproblemer kan opstå i alle aldre og behøver ikke være et problem i starten for din baby.

Nogle har søvnproblemer helt som nyfødt, fra kort tid efter fødslen, mens hos andre spædbørn opstår søvnproblemer først senere, når din baby er 3 – 4 – 5 måneder gammel eller mere.

baby med søvnproblemer

Soveskræk eller søvnskræk

Søvnskræk og soveskræk er begreber, som er dukket op de seneste år. Jeg tror ikke, det er begreber, som lægen anvender.

Angst for at falde i søvn

Men mange forældre oplever, at deres barn virker angst for at skulle sove, og skriger når de nærmer sig soveværelset eller sengen.

Dette kan man kalde soveskræk, soveangst eller soveskræk.

Andre forældre bruger begrebet, når baby eller barnet lider af night terror – det kan du læse om her

Baby er angst for at sove

Her i klinikken møder jeg af og til babyer, som netop skriger, når de skal i seng. Og forældrene oplever, at barnet virker angst, selvom baby er ret lille.

Du kan læse her om flere forældre, der fortæller om tilstanden og hvordan de fik hjælp af biodynamisk kranio-sakral terapi.

Læs nedenfor om en lille baby:

anbefaling kranio-sakral -terapi

Manglende søvn hos baby påvirker jeres familie

Din baby vil ikke sove. Eller det tager lang til at få ro på om aftenen, og natten igennem bliver I ofte vækket.

Nogle babyer sover fint om natten, men til gengæld tager de kun korte lure om dagen – og bliver dermed ikke veludhvilede.

Mens andre babyer sover fint om dagen, men de kan ikke sove om natten, uden at vågne mange gange.

Det er ikke til at holde ud for dig

Det er ikke til at holde ud for nogen af Jer, og manglende søvn for Jer såvel som jeres baby påvirker familielivet. I kan komme ind i en ond cirkel, hvor dårlig søvn gør jer voksne trætte og irritable, og jeres tilstand påvirker jeres baby til at få endnu sværere ved at sove.

Stress hos dig 

Stress hos jer forældre påvirker også jeres baby. Små børn såvel som store børn sanser deres forældre, og hvordan forældrene har det. Man kan sige, at jeres nervesystem spejler hinanden. Du kan blive stresset af at have en baby, der sover dårligt og kort tid af gangen. Og du kan have stress i forvejen af andre årsager. Al stress hos forældre påvirker desværre også jeres baby. Det kan hurtig skabe en dårlig spiral for jeres familie med manglende søvn. Derfor søg hjælp hurtigst muligt.

Baby med søvnproblemer får biodynamisk kranio-sakral terapi

Hvordan kan behandling for søvnproblemer forløbe?

Behandling kan se ud af lidt

Når jeg behandler jeres baby med biodynamisk kranio-sakral terapi, vil I opleve en helt anden type behandling, end hvis I har været til kiropraktor eller fysioterapi med jeres baby. Jeg lægger mine hænder på jeres baby, når jeres baby er klar til behandling. Og mine hænder ligger – de gør ikke en masse med tryk eller massage.

Berøring er let og i samarbejde med jeres baby

Det er vigtigt, at I noterer jer dette. I har valgt at gå til en anden type behandling, hvor berøringen er let. I stedet for at tænke, at jeg behandler jeres baby, skal I se det som et samarbejde med jeres baby.

Jeg sanser ind, hvor baby har brug for at lægger mine hænder. Ofte mærker jeg også på min egen krop, hvor spændinger eller ubehag sidder i jeres baby.

Faktisk mærker jeg ofte dette, før jeg lægger hænder på jeres baby. Behandlingen foregår i al den tid, I er her i klinikken. Det er ikke kun, når jeg har hænder på jeres baby.

Graviditet og fødsel

Behandlingen består også i, at jeg spørger jer til graviditet og fødsel, og hvis jeres baby har nogle ubehagelige oplevelser med fra dengang, får oplevelsen gennem samtale og kontakten til baby mulighed for at forløse sig og slippe i kroppen. I kan læse et eksempel nedenfor her.

Spændinger i kroppen

Ofte kan I tænke som forældre ” der må nogle spændinger i kroppen, som gør, at vores baby ikke sover”. Der kan være fysiske spændinger ex. langs rygsøjlen, mellem skulderbladene eller i nakken, men spændinger kan også være psykiske oplevelser, som sætter sig som spændinger i vævet. Det kan være i muskler såvel som i organerne, jeg kan opleve noget spænder. Psykiske oplevelser hos din baby kan jeg mærke på forskellige måder. Det behøver ikke være som en spændt krop.

Ikke kiropraktor og fysioterapi behandling

Når jeg mærker en spænding i kroppen hos jeres baby, behandler jeg det med biodynamisk kranio-sakral terapi. Det er en let kontakt, hvor mit nærvær og den specielle sansning gør, at kroppen lige så stille i sit eget tempo kan slippe spændingen. Det kan være svært som forældre at forstå, at så let en berøring kan skabe ændringer, men det kan det.

Behandling i respekt for din baby

I mit arbejde med din baby handler det om at være sammen med din baby, at respektere din baby og kun gøre det, din baby er klar til. Derfor vil du også opleve, at jeg tager mine hænder af indimellem for at give din baby en pause for den helt direkte kontakt.

Læs gerne her, hvordan en behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi foregår med babyer.

Fødsel oplevelse som mulig årsag til søvnproblemer

En mor henvendte sig, da deres baby på et par måneder skreg hver gang, han skulle lægges i sin seng.

Under første behandling mærkede jeg chok omkring fødselstidspunktet ved kontakt til navle området. Fødslen kan nemt opleves stressende for baby, selvom alle omkring oplevede fødslen som ukompliceret.

Der skete ligesom et slip omkring dette i den lille baby, og herefter stoppede han med at skrige, når han skulle i seng.

Han fik et par behandlinger mere og sov fortsat godt. Stress tilstanden i den lille krop havde foretaget sig.

Behandling af baby med biodynamisk kranio-sakral terapi på briksen

Mor fortæller om behandling af sin dreng for søvnproblemer

Maria har skrevet denne tilbagemelding på behandling af deres søn:

“Jeg kontaktede Annette, da vi var så frustreret over, at vores søn på 1 år, skreg op til flere gange om natten, og vågnede med få minutters mellemrum.

Vågnede op til 20 – 30 gange

Vi var oppe med ham op til 20-30 gange. Annette var et meget rart og åbent menneske. Alt var på barnets præmisser.

Selvom vores søn kravlede rundt fulgte Annette bare med. Han hyggede sig med legetøj, og lod Annette langsomt og roligt røre ham på maven.

Spændt på virkning

Vi var lidt spændte, om det nu virkede, men vi lagde ham i seng om aftenen. Flere gange i løbet af natten vågnede vi og kiggede på hinanden, i kor spurgte vi hinanden, om vi havde været oppe med ham.

Den nat var vi oppe max. 10 gange, og det er gået så godt siden. Nu brokker ham sig max. 3 gange om natten. Vi er ikke i tvivl om, at Annette har gjort underværker. Jeg vil til enhver tid anbefale Annette til andre”.

baby der ikke vil sove igennem

Hvordan foregår behandling af babyer?

Behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi er meget blid som ovenfor beskrevet.

Nedenfor ser du to videoer. Den første viser behandlingen af en baby på godt 1 år, og i den alder vil børnene ofte ikke ligge ned. Derfor sidder baby op. Imens leger du med dit barn og jeg har mit fokus på behandlingen.

Den anden video fortæller kort om, hvordan behandlingen af babyer og små børn foregår. Videoen er fra starten af min tid som biodynamisk kranio-sakral terapeut, men er fortsæt gældende hvor jeg fortæller dig om behandlingen.

Hvor mange behandlinger skal mit barn have for søvnproblemer?

Individuelt, hvor hurtig børns søvn vender tilbage

Det er individuelt, hvor hurtig børn kan sove igen. Nogle lykkedes det efter en kranio-sakral terapibehandling, men det må du ikke forvente sker. De fleste babyer får nogle behandlinger, før baby sover godt og hos enkelte oplever jeg, at søvnproblematikkerne fortsætter i lang tid. Søvn kan være kompleks at behandle, da mange faktorer spiller ind på, om baby kan sove.

Før du vurderer, hvordan det hjælper

Jeg anbefaler, at du giver det 3 gange med kranio-sakral terapi behandling, før du vurderer, hvordan det hjælper.

Der kan ske det, at situation omkring søvn bliver værre nogle dage efter første behandling, eller det er værre indtil næste behandling finder sted.

Dette skal du ikke se som en bivirkning, eller forværring, men din babys krops måde at arbejde med behandlingen på.

Det er forskelligt fra barn til barn, hvordan behandlingen virker, og hvor hurtig det virker. Problematikkerne er også forskellige, selvom overskriften er søvnproblemer.

Et typisk behandlingsforløb er 3 – 4 behandlinger, men nogle får flere og nogle får færre kranio-sakral terapi behandlinger.

Kan alle babyer få hjælp til deres søvnproblem?

Nej, det er ikke alle babyer og børn, hvor biodynamisk kranio-sakral terapi hjælper på deres søvnproblem. Søvn kan være en kompleks problematik, da søvn påvirkes af mange faktorer i barnet og omkring barnet. Ikke alle børn har et stort søvnbehov, som foreskrevet i bøgerne. Det i sig selv kan give nogle forældre udfordringer med barnets søvn.

Jeg kan derfor ikke love, at min behandling virker, og det vil heller ikke være lovligt at love det. Jeg kan blot sige, at jeg har rigtigt god erfaring med, at behandlingen virker på mange babyer og børn med søvnproblemer. Så er du klar til at prøve behandlingen til dit barn, er du velkommen til at booke en tid.

Baby sover efter biodynamisk kranio-sakral terapi

Sansemotorik kan også være nødvendigt for en god søvn

Hjælp til sanserne og søvnproblemer

Når I kommer med jeres baby/ lille barn til behandling for søvnproblemer, vil jeg spørge ind til flere ting, bl.a hvordan jeres barn reagerer, når det er sengetid og når jeres barn er kommet i seng.

Nogle babyer og børn har nemlig brug for ekstra meget stimulering af deres sanser, for at få dem brugt nok, og hvis dit barn ikke har brugt dem nok i den vågne tid, vil dit barn søge at gøre i forbindelse med søvnen.

Dit barn kan have brug for at blive vugget meget længe eller sidde sammen med dig på pilates bolden og hoppe, eller blive stimuleret i slyngevuggen, før søvnen kan indfinde sig.

Andre børn kan mosle meget rundt i sengen og søge ud mod kanterne, og dermed virke urolig og ikke kan finde ind i søvnen.

Det kan handle om sansestimulering

Det kan også handle om sanser, der skal stimuleres endnu mere i de vågne timer.

Det vil jeg vejlede jer omkring, når vi mødes, hvis dette er aktuel for jer. Er der ingen problemer med dette, vil behandlingen alene være biodynamisk kranio-sakral terapi. Ellers er behandlingen en kombination af både sansestimulering og kranio-sakral terapi.

Kan vi ikke bare prøve en behandling og se om det virker?

Bare prøve en behandling?

Hvis du tænker, vi prøver med en behandling, og hvis det ikke virker efter første gang, vil vi ikke have flere behandlinger.

Så skal du ikke bestille en tid.

Biodynamisk kranio-sakral terapi er ikke en Quick-fix behandling, men en behandling, der går dybt i kroppen og arbejder med hele dit barn. Søvnproblemer kan tage tid at behandle, og derfor kræver det flere behandlinger med biodynamisk kranio-sakral terapi.

Du er selvfølgelig velkommen til at bestille tid til første behandling og herefter vurdere, om I har lyst til at komme igen. I må bare ikke forvente, at en behandling klarer problematiske søvnproblemer.

Indstil dig på et forløb af behandlinger

Mange har glæde af et forløb af behandlinger på minimum 3 behandlinger, for at vi sammen kan nå omkring de problematikker, der kan være i tilknytning til søvnproblemer. Det kan ikke klares i løbet af en behandling.

På forhånd kan vi ikke vide, hvordan dit barn tager mod behandling, og vi kan ikke vide, hvad der er årsag til søvnproblemerne.

Jeg guider og vejleder jer individuelt, med alt den erfaring jeg har, i forhold til netop jeres problematik og i forhold til, hvad I fortæller mig om jeres barn. Jeg bruger både min erfaring som motorikvejleder og som biodynamisk kranio-sakral terapeut. 

Større børn

Er det et større barn, du har med søvnproblemer eller dig selv, så læs i linket nedenfor.

Nogle børn lider af natteskræk/Night terror, som også er et søvnproblem – læs om det i linket nedenfor.

Behandling af baby med biodynamisk kranio-sakral terapi på briksen

Ønsker du at bestille tid til behandling for søvnproblemer

At få hjælp med biodynamisk kranio-sakral terapi til din baby med søvnproblemer er en alternativ behandling, der er meget blid ved dit barn.

Søvnterapeut eller søvncoach vil jeg ikke kalde mig, men du får altid vejledning med hjem, hvis jeg hører, der er noget, I kan gøre anderledes derhjemme, som vil kunne hjælpe på dit barns søvn.

Spørgsmål før booking?

Har du spørgsmål, før du vil booke en tid til at få din baby til at sove, er du velkommen til at kontakte mig i telefontiden – se nederst.

Klar til at booke tid?

Er du klar til at booke en tid, kan du gøre det online her nederst på siden. Husk du skal forvente flere behandlinger. 

Venlig hilsen

Annette Spangsberg
Eksamineret Biodynamisk børne-kranio-sakral terapeut
Sygeplejerske
Motorikvejleder med fokus på sanserne

Her ligger klinikken: Egen klinik i Assendrup, lige ved Bredballe, Vejle Øst

Logo Biodynamisk kranio-sakral terapeut