Night terror hos babyer og børn

Jeg har god erfaring med, at behandlinger med biodynamisk kranio-sakral terapi kan hjælpe ved night terror / natteangst / natteskræk / søvnrædsel, så dit barn sover igen.

Ja, det kaldes mange forskellige ting, disse natlige opvågninger. Jeg vælger ofte at bruge ordet det danske ord natteskæk i det følgende, men jeg hører, at ordet night terror bliver mere og mere anvendt. Nogle forældre kalder det også søvnskræk eller soveskræk. Brug det ord, der giver mening for dig.

De voldsomme “opvågninger” er barske at se på for Jer forældre.

Trættende og frustrerende for jer forældre

Dit barn kan ikke huske dem om morgenen, og som forælder er det trættende og frustrerende, at se sit barn have disse anfald. I vil gerne have, at jeres barn sover igennem uden disse voldsomme anfald.

Du kan som forælder opleve det meget skræmmende, at se dit barn i denne tilstand af night terror, hvor du ikke kan komme i kontakt med dit barn.

Nogle børn virker også trætte og mere irritable om dagen pga. den afbrudte og forstyrrede søvn.

Night terror - natteangst behandles med biodynamisk kranio-sakral terapi

Har mit barn night terror?

Symptomerne på night terror kan være:

 • Pludselig opvågning
 • Vågner efter 1-2 timers søvn
 • Vågner flere gange om natten med skrig
 • Høje skrig
 • Vågner ikke rigtigt op
 • Svær at berolige
 • Husker intet næste dag
 • Sved / Koldsved
 • Forvirring
 • Høj puls
 • Øjnene spærret op, men ser dig ikke
 • Det er ikke almindelige mareridt
 • Usammenhængende sætninger
 • Skældsord af mor og far
 • Råber “gå væk”, “slip mig”
 • Du kan ikke få kontakt med dit barn
 • Søvngænger – dit barn går ud af værelset
Biodynamisk kranio-sakral terapi til night terror

Hvad er night terror / natteangst?

Natteangst opstår i den dybe søvn, ofte 1 time til 2 timer efter, dit barn er faldet i søvn, modsat mareridt, der optræder i den lettere søvn – REM søvnen og kommer senere på natten.

Hjernen kan ikke lukke ned for indtryk

Børns hjerner er ikke færdigudviklet, og hjernen kan derfor ikke finde ud af at lukke ned for indtryk.

Bevidstheden er slukket, men muskelaktiviteten er tændt, når dit barn reagerer med natteskræk.

På latin kaldes det Pavor nocturnus, andre kalder det søvnterror, søvnrædsel, natteangst, natteskræk, NT eller night terror.

Det er ikke angst trods navnet

Betegnelserne, som vi bruger i Danmark for dette fænomen, får det til at lyde som en slags angst, men børnene oplever det ikke sådan. Og børnene kan ikke huske det næste dag. Men for dig som forældre ligner det angst og mareridt, dit barn har.

Det optræder hos 1-4 % af alle børn og starter i spædbørnsalderen og kan fortsætte op til teenageårene, nogle har det endda som voksne.

Men hvorfor lade hele familien blive påvirket af dårlig søvn så længe?

Hvorfor får mit barn night terror?

Når babyer og små børn, såvel som større børn bliver overvældet af indtryk, kan det give sig udslag i night terror/natteangst.

Ligesom voksne, der ved mange indtryk bliver stressede, bliver børns nervesystem også stresset ved for mange indtryk eller overvældende indtryk.

Børn kan vise denne stress gennem night terror. Der skal ikke så meget til, før babyer og børn bliver overvældet i deres nervesystem, da nervesystemet ikke er færdigudviklet.

Hvad kan du som forældre gøre ved Night terror?

Hvis dit barn har Night terror, er det officielle råd at lade dit barn være, og undgå at tage dit barn op af sengen. Du kan prøve at forhindre, at dit barn slår sig. Men mange børn får længere og værre “anfald”, hvis du tager dit barn op.

Dog er der ingen regler uden undtagelser. Nogle oplever, at barnet falder lettere til ro, hvis de går ind i et andet rum sammen.

Mød mig i denne video til dig om night terror

Jeg har lavet en lille video til dig, hvor jeg fortæller mere om Night terror – hvis ikke undertekster kommer på af sig selv, kan du slå dem til i den første firkant til højre.

Night terror kan starte ved:

 • Start vuggestue – start dagpleje
 • Været syg – haft højt feber gennem en uge
 • Start børnehave
 • Skift af voksne i institution
 • Ferie i nye omgivelser
 • Skolestart
 • Belastninger i familien
 • Fået mindre søskende
 • Efter ferie
 • Efter juleferie med mange besøg
 • Mange aktiviteter
 • Meget tale til barnet, som ikke er alders-svarende
 • Mange spørgsmål til dit barn – istedet for samtale om tingene.

Andre gange finder forældre ingen årsag

Der er også de tilfælde, hvor forældre ikke oplever forandringer i barnets liv. Men selv små forandringer kan være overvældende for dit barn og dermed påvirke nervesystemet.

Ovenstående årsager til at Night terror er startet, har jeg mødt hos børn og unge, der er kommet i klinikken.

Og husk, mange gange kender vi ikke årsagen, og det er heller ikke nødvendigt for at behandle night terror med biodynamisk kranio-sakral terapi.

Undgå Night terror ved mit barn

For at undgå at dit barn får night terror, kan du være opmærksom på, om dit barns grænser bliver respekteret. Og det kan være for mange stimuli, stimuli før sengetid og for meget snak og samtale.

Ofte finder forældre dog ikke årsag til Night terror, og det er også uden betydning for selve behandlingen. 

Når I kommer til behandling, kan det være vi sammen finder nogle ting, I kan ændre på i hverdagen. Ex. mere beroligende berøring kan være gavnligt.

Berøring kan hjælpe dit barn

Det at kunne mærke sin krop og dermed sine grænser overfor andre og overfor oplevelser, kan være forebyggende over for Night terror.

Derfor kan fysisk kontakt, hvor du stryger eller klapper eller trykker dit barn igennem på huden, hjælpe dit barn til at mærke sig selv, mærke sine grænser og desuden skabe ro i hjernen. Men det er vigtigt, at det er den rette berøring for netop dit barn.

Når jeg møder jeres barn, kan jeg hurtig finde den berøring, som dit barn kan lide og vise jer hvordan, I kan gøre derhjemme.

barn vågner og hjælpes til at sove med kranio-sakral terapi

Hvilken alder har børn natteskræk?

Små børn med natteskræk såvel som babyer med night terror

Natteskræk kan optræde i alle aldre. Jeg har behandlet en del børn under 1 år med natteskræk, såvel som børn på 2 – 3 år og opefter.

Så selvom du vil læse nogle steder, at babyer under 1 år ikke har natteskræk, så har jeg mødt en del babyer med natteskræk. 

Nogle oplever også, at børnene har det, når de vækkes efter middagsluren. Så selvom du ligeledes kan læse, det kun foregår om natten, gælder det ikke for alle børn. Night terror kan forekomme om dagen også.

Skolebørn med night terror

Skolebørn på 6 år, 7 år eller 8 år kan også have night terror, selvom du vil kunne læse, at det ofte går over af sig selv ved 5 års alderen.

Men det sker ikke for alle. Jeg har haft et skolebarn, hvor natteskrækken først startede ved skolestart, dvs. 6 år gammel, og natteskrækken kom derefter hver nat.

Unge på 14 – 15 år med night terror

Jeg har også mødt unge op til 14 – 15 år med natteskræk – her ser jeg det dog ikke så ofte, som hos de små børn.

error.

Voksne med night terror

Voksne kan også have night terror. Jeg har dog endnu ikke mødt dem i klinikken, men sidder du og læser med, fordi du som voksen lider af natteskræk, så kontakt mig meget gerne, så vi kan få en snak, og du kan stille mig alle dine spørgsmål.

Jeg er sikker på, at behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi også kan hjælpe dig.

Måske oplever du også:

Jeg kan forestille mig, at du udover at have night terror som voksen, også er en person, der tager mange indtryk ind i løbet af dagen. At du nemt bliver fyldt op. Du kan også være en, der fornemmer stemninger rigtigt meget og kan have svært ved at slippe dem igen.

Det er helt i orden, at du er skeptisk, når du nu har haft det i så mange år, men giv det en chance med behandling, for din egen og din families skyld. Der kan være noget, som du selv kan gøre hjemme, som også vil kunne hjælpe din krop til ikke at have night terror. 

Baby med natteskræk - night terror

Selv babyer kan have natteskræk, selvom du ofte vil læse, at det ses mest i alderen 1 – 5 år. Men oplever du opvågninger, hvor du ikke kan få kontakt med din baby, kan du regne med, at der er night terror.

Skulle det ikke være night terror, men urolig søvn, vil biodynamisk kranio-sakral terapi også hjælpe dit barn – klik på:

Hvordan behandles night terror med biodynamisk kranio-sakral terapi?

Behandlingen starter allerede, når vi mødes. Behandlingen starter ikke først, når jeg lægger hænder på dit barn. For netop børn med natteskræk – night terror har meget brug for, at deres grænser respekteres. En del børn kan netop have svært med berøring og at andre fremmede kommer tæt på dem.

Tid til at falde til ro

Derfor går den første tid med, at dit barn kommer ind i rummet og ser det hele an. Jeg sanser dit barn og dig/ jer allerede, når vi mødes, og det er en del af behandlingen, hvor jeg ikke rører fysisk ved dit barn. Behandlingen virker allerede her.

Når dit barn er klar til den fysiske kontakt, lægger jeg mine hænder forskellige steder på kroppen af dit barn og mærker, hvor der er ubalance. Det kan være en kort kontakt, før dit barn viser mig, at jeg skal slippe igen

Gennem denne særlige kontakt, som biodynamisk kranio-sakral terapi er, hjælpes dit barn til at have det godt igen.

Kendetegnende for Biodynamisk kranio-sakral terapi er, at der også arbejdes med chakraer, jordforbindelse og energi rundt om kroppen. Alt sammen noget, der skaber ro i nervesystemet igen.

Måske ikke fysisk kontakt første gang

Nogle børn rører jeg ikke fysisk den første gang, fordi de afviser det. Næste gang, når I kommer, vil dit barn ofte have mere fysisk kontakt. I kan også komme her en dag, hvor dit barn er fyldt op af indtryk, inden I kommer og hvor dit barn igen ikke ønsker ret meget fysisk kontakt.

Grænser skal respekteres

Det vigtige er, at dit barns grænser respekteres af mig. Det er også behandling ikke at røre dit barn fysisk. Specielt ved børn med night terror. Jeg behandler også, selvom jeg ikke rører fysisk ved dit barn. Og behandlingen virker, så søvnen bedres.

Du behøver ikke vide noget om energier

Du behøver ikke at vide noget om chakra eller energi, for at dit barn kan få behandling.

Jeg fortæller dig det blot, da mange forældre undres over, at den lette berøring kan give deres barn nattesøvnen tilbage. Men det kan det.

Natteangst / night terror kan handle om umodenhed af nervesystemet, og netop nervesystemet arbejder jeg også med i behandlingen.

night terror og natteskræk giver søvnproblemer og behandles med kranio-sakral-terapi

Læs om børn, der har fået hjælp til natteskræk / night terror:

Her kan du læse om forældres tilbagemeldinger efter behandling for night terror. Husk night terror har ingen alder, selvom de fleste børn har det i alderen 1-6 år.

3½ årig oplevede stor forandring efter første behandling

“Vores datter på 3½ år har ialt fået 3 kranio-sakral terapi behandlinger mod natteskræk.

Vi kunne mærke stor forskel allerede efter første behandling. Julie sov bedre – faktisk flere nætter i træk uden at være vågen.

Hendes “anfald” blev mildere og af kortere varighed.

Efter 3 behandlinger

Efter tre behandlinger har vi en datter, som igen sover godt om natten, hvilket betyder, at hun er mere frisk og veludhvilet om dagen.

Det er fantastisk at se den positive forandring, som disse behandlinger har givet.

Det har været en god og tryg oplevelse at komme hos Annette og vi kan give de bedste anbefalinger.”

Venlig hilsen Julie, Søren og Rikke

mor sidder sæt på barnet under behandling for søvnproblemer, uro i kroppen,

7-årig behandlet for natteangst

Antallet af en 7-årig drengs natteangst aftog rigtigt meget efter første behandling, og efter tre behandlinger havde han højst en ugentlig opvågning, men ikke nær så voldsomt som før.

Da han kom til behandling, var han vågen hver nat, og ofte løb han rundt i huset. Nu blev han i sin seng, og det var ikke så voldsomt at se på.

Tilbagemelding nogle måneder efter sidste behandling er, at nu er natteskrækken helt væk.

anbefaling af behandling af night-terror
anbefaling kranio-sakral -terapi
anbefaling kranio-sakral terapi til baby og børn

8-årig med night terror/generel uro ved søvn

Forældrene henvendte sig, da deres dreng følte uro i kroppen, når han skulle sove.

Han kunne ikke falde i søvn og i løbet af natten led han af natteskræk, hvor han var urolig, og de kunne ikke komme i kontakt med ham.

Allerede efter første behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi forsvandt natteskrækken.

Han glædede sig til at komme til KST-behandling igen, for at komme til at slappe endnu mere af. Han nød KST-behandlingen.

3-årig med natteskræk

En 3-årig piges forældre henvendte sig, da ingen i huset fik deres nattesøvn. Hun vågnede skrigende op hver nat, og det strakte sig over hele natten.

Nu trængte alle til søvn. Det havde stået på de sidste 9 mdr, efter start i børnehave.

Efter første behandling

Efter første kranio-sakral terapi behandling havde hun en nat med opvågninger, og efter anden kranio-sakral behandling sov hun hver nat.

Vi aftalte en tredje KST-behandling for en sikkerheds skyld, men de aflyste, da hun fortsat sov.

Oftest kommer børnene til behandling med 7-14 dages mellemrum, og i mellemtiden oplever forældrene forandringer med deres børn.

2-årig med night terror syndrom:

En 2-årig pige kom til kranio-sakral terapi, da hun også holdt hele familien vågen.

Under behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi kiggede hun i bøger, mens mor/ far læste op.

Jeg holdt på hende forskellige steder på kroppen, hvorefter jeg oplevede, at kroppen slappede af. Efter få KST-behandlinger sov hun igennem igen, og vi afsluttede KST-behandlingsforløbet.

Night terror behandles med Kranio-sakral terapi

1-årigt barn med night terrors

Forældre til en 1-årig dreng henvendte sig, da deres dreng var begyndt at vågne skrigende op, og de kunne ikke komme i kontakt med ham.

Han vågnede mange gange om natten.

Efter første behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi vågnede han færre gange, og det var ikke længere med skrig, men blot opvågning for at få noget at drikke.

Efter 3 behandlinger:

Efter tre KST-behandlinger sov han igen, som 1 årige med opvågning en gang imellem.

mor sidder med baby under behandlingen

Går natteskræk over af sig selv?

Jo, det vil mange forældre opleve, men nogle børn lider af det i mange år, mens andre børn heldigvis oplever det over en kortere periode.

Men det ved du ikke på forhånd.

Og som skrevet længere oppe i teksten, nogle voksne har det fortsat, til fare for dem selv, hvis de ikke bliver i deres seng.

Du har som forældre muligheden for at gøre noget ved natteskræk

Du har muligheden for at lade dit barn behandle med biodynamisk kranio-sakral terapi og se, om ikke også dit barn hurtig kan slippe af med natteskrækken/ night terror.

Som de fleste andre børn, jeg har behandlet. Siden jeg i 2012 startede som kranio-sakral terapeut, har jeg behandlet over 100 børn, store som små, med night terror og de fleste børn er sluppet af med det. Jeg er holdt op med at tælle, hvor mange jeg møder med night terror. 

Behandlingen foregår i min klinik i Assendrup, 7120 Vejle Øst – midt mellem Vejle og Hedensted.

Er Biodynamisk kranio-sakral terapi alternativ behandling?

Dette spørgsmål stillede en mor mig i forhold til KST-behandling for natteskræk.

Jo, det er det, eller du kan kalde det komplementær behandling til den behandling, sundhedsvæsenet kan tilbyde.

Hvad kan andre gøre?

Som det er nu, kan din læge ikke behandle natteskræk. Blot undersøge for at konstatere, at det er natteskræk.

Nogle børn henvises til sygehus, hvor de kan få sovemedicin eller epilepsimedicin for det. Jeg kender ikke udbredelsen af denne behandling, jeg har blot læst og hørt om det.

Behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi arbejder med at få dit barns nervesystem i ro og balance igen gennem behandling, hvor jeg lægger mine hænder blidt på dit barn.

Behandlinger her i klinikken kan oftest fjerne night terror helt, helt uden brug af medicin til dit barn.

Night terror natteskræk kan behandles med biodynamisk kranio-sakral terapi

Hvor mange kst-behandlinger skal mit barn have?

Det er altid individuel, hvor mange behandlinger, der skal til – ofte er der god effekt efter 2-3 behandlinger, som du kan læse her ovenfor.

Andre gange skal der lidt flere behandlinger til, ofte hvis der også er problemer med at falde i søvn, eller hvis dit barn i hverdagen er udfordret – ex. ved pasningsstart, skolestart eller flytning.

Og enkelte gange er en behandling nok, men det må du ikke forvente.

Jeg kan guide jer forældre i, hvad I ellers selv kan gøre hjemme, for at skabe ro i kroppen på jeres barn.

Uventede reaktioner på behandlingen

Der kan komme reaktioner efter behandling, hvor natteskrækken bliver værre nogle dage, hvorefter der kommer mere ro på igen. Netop børn med natteskræk er ofte sensitive overfor andre menneskers berøring og kontakt. Derfor kan dit barn tage behandlingen meget ind og reagere med mere natteskræk. 

Naturlig reaktion

Det skal ikke afholde jer fra at komme igen. Det er en naturlig reaktion på behandlingen. Ofte kommer der ikke samme reaktion efter næste behandling.

Hos de fleste familier hører jeg, at natteskrækken bedres efter første behandling, men jeg skriver dette, så du er forberedt. Ring meget gerne i telefontiden, hvis du oplever, at dit barn reagerer som du ikke er vant til. Så tager jeg gerne en samtale med dig om det.

Jeg bor langt væk, kan jeg gå til en anden kranio-sakral terapeut?

Jeg vil anbefale dig at opsøge en Biodynamisk kranio-sakral terapeut, der har erfaring med denne problematik; night terror, også kaldet natteskræk. Det kan være specielt at behandle denne problematik, og som du kan læse ovenfor, bruger jeg forskellige værkstøjer til at hjælpe dit barn.

For dit barns skyld, spørg altid om behandleren har erfaring med denne problematik og kender til det.

Bor du på Sjælland, vil jeg anbefale dig at kontakte Maj-Britt, min kollega, som har klinik på Østerbro – se nederst på siden her.

Hvis jeg ikke er sikker på, at mit barn har night terror?

Mange forældre ringer og siger, de ved ikke, om det er night terror, deres er barn har, men barnet sover urolig og vågner op.

Du behøver ikke vide, om det er night terror, for at få hjælp her i klinikken.

Et barn, der sover meget uroligt, kan altid have glæde af at få behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi.

kan ikke falde i søvn - kranio-sakral terapi

Vil du have hjælp til dit barn med natteskræk?

Har du brug for hjælp til dit barn, der har night terror – natteangst, er du meget velkommen til at ringe i telefontiden – se nederst – med dine spørgsmål.

Er du klar til at booke en tid online, klik på det grønne felt nederst på siden.

Venlig hilsen

Annette Spangsberg
Eksamineret Biodynamisk børne-kranio-sakral terapeut
Sygeplejerske
Motorikvejleder

Bor du på Sjælland og har brug for hjælp til dit barn, kontakt Maj-Britt, Østerbro på www.engodbehandling.dk  

Jeg behandler kun her i klinikken i Assendrup, 7120 Vejle Øst – Jylland.