Night terror hos babyer og børn

Jeg har god erfaring med, at et behandlingsforløb med biodynamisk kranio-sakral terapi kan hjælpe babyer og børn med night terror, så dit barn sover igen.

Jeg vælger ofte at bruge ordet night terror i det følgende, men du har måske hørt ord som natteskræk, natteangst og søvnrædsel anvendes om denne reaktion hos dit barn. Nogle forældre kalder det også søvnskræk eller soveskræk. Brug det ord, der giver mening for dig.

Voldsom oplevelse for jer forældre

Det er oftest med skræmmende for dig som forælder at se dit barn i denne tilstand af night terror, hvor du ikke kan komme i kontakt med dit barn. Du vil gerne hjælpe dit barn og stoppe det, men kan ofte intet stille op, andet end vente på, det går over af sig selv.

Du kan føle dig meget magtesløs over situationen og selv opleve angst for, at det opstår. Du tør ikke lade andre passe dit barn.

Night terror - natteangst behandles med biodynamisk kranio-sakral terapi

Har mit barn night terror?

Symptomerne på night terror kan være:

  • Pludselig opvågning
  • Vågner efter 1-2 timers søvn
  • Vågner flere gange om natten med skrig
  • Høje skrig
  • Vågner ikke rigtigt op
  • Svær at berolige
  • Husker intet næste dag
  • Sved / Koldsved
  • Forvirring
  • Høj puls
  • Øjnene spærret op, men ser dig ikke
  • Det er ikke almindelige mareridt
  • Usammenhængende sætninger
  • Skældsord af mor og far
  • Råber “gå væk”, “slip mig”
  • Du kan ikke få kontakt med dit barn
  • Søvngænger – dit barn går ud af værelset
Biodynamisk kranio-sakral terapi til night terror

Hvad er night terror ?

Night terror opstår i den dybe søvn, ofte 1 time til 2 timer efter, dit barn er faldet i søvn, modsat mareridt, der optræder i den lettere søvn – REM søvnen og kommer senere på natten.

Hjernen kan ikke lukke ned for indtryk

Børns hjerner er ikke færdigudviklet, og hjernen kan derfor ikke finde ud af at lukke ned for indtryk.

Bevidstheden er slukket, men muskelaktiviteten er tændt, når dit barn reagerer med night terror.

På latin kaldes det Pavor nocturnus, andre kalder det søvnterror, søvnrædsel, natteangst, natteskræk, NT eller nightterror.

Det er ikke angst trods navnet natteangst

Nogle bruger ordet natteangst eller natteskræk for denne voldsomme reaktion. Betegnelserne, som vi bruger i Danmark for dette fænomen, får det til at lyde som en slags angst, men børnene oplever det ikke sådan. Og børnene kan ikke huske det næste dag.

Men for dig som forældre ligner det angst og mareridt, dit barn har. Da jeg startede med at behandle night terror tilbage i 2012, brugte man ofte ordene natteangst og natteskræk, hvor i dag 2024 bruger forældre ofte ordet night terror.

Ordet night terror får det også til at lyde som om dit barn terroriserer dig, og gør det med vilje, Det gør dit barn ikke. Det skal du vide. Lige meget hvordan dit barn reagerer, er det ikke en bevidst reaktion.

Det optræder hos 1 – 4 % af alle børn og starter i spædbørnsalderen og kan fortsætte op til teenageårene, nogle har det endda som voksne.

Men hvorfor lade hele familien blive påvirket af dårlig søvn så længe, når der faktisk kan gøres noget for at stoppe det. Læs med videre.

Hvorfor får mit barn night terror?

Når babyer og børn bliver overvældet af indtryk, kan det give sig udslag i night terror/natteangst.

Ligesom voksne, der ved mange indtryk bliver stressede, bliver børns nervesystem også stresset ved for mange indtryk eller overvældende indtryk.

Børn kan vise denne stress gennem night terror. Der skal ikke så meget til, før babyer og børn bliver overvældet i deres nervesystem, da nervesystemet ikke er færdigudviklet.

Sensitiv eller overreagerende følesans

Gennem mine 12 år som biodynamisk kranio-sakral terapeut har jeg set mange af de børn, som kom med night terror, som også havde meget svært ved den lette berøring. Min overbygning som motorikvejleder gav mig forklaringen på disse børns reaktioner.

Nogle børn har en følesans – altså en hud, som ikke ikke kan lide let berøring /nus, men skal du røre ved barnet, skal det være med faste kram og helst, når barnet selv inviterer til det. Børnene med denne følesans, tager ekstra mange indtryk ind i løbet af dagen, og det kan være en af årsagerne til night terror.

Hvad kan du som forældre gøre ved Night terror?

Hvis dit barn har Night terror, er det officielle råd at lade dit barn være, og undgå at tage dit barn op af sengen. Du kan prøve at forhindre, at dit barn slår sig. Men mange børn får længere og værre “anfald”, hvis du tager dit barn op.

Dog er der ingen regler uden undtagelser. Nogle oplever, at barnet falder lettere til ro, hvis de går ind i et andet rum sammen med barnet.

Mød mig i denne video om night terror

Jeg har lavet en lille video til dig, hvor jeg fortæller mere om Night terror – hvis ikke undertekster kommer på af sig selv, kan du slå dem til i den første firkant til højre.

Night terror kan starte ved:

  • Start vuggestue – start dagpleje
  • Været syg – haft højt feber gennem en uge
  • Slået sig voldsomt
  • Blevet meget forskrækket – fået et chok
  • Traumer hos små såvel som større børn
  • Stoppe med at bruge sut
  • Stoppe middagslur
  • Start børnehave
  • Skift af voksne i institution
  • Ferie i nye omgivelser
  • Skolestart
  • Belastninger i familien
  • Fået mindre søskende
  • Efter ferie
  • Efter juleferie med mange besøg
  • Mange aktiviteter
  • Meget tale til barnet, som ikke er alders-svarende
  • Mange spørgsmål til dit barn – i stedet for samtale om tingene.

 

Måske kan du ikke se årsagen ud fra ovenstående

Der er også mange børn, hvor forældre ikke oplever forandringer i barnets liv. Hos en del børn ser jeg, at børnene generelt tager mange indtryk ind og lægger mærke til mange ting og husker alt.

De børn behøver ikke at have oplevet ændringer i deres liv for at få night terror. De har blot et nervesystem og en følesans, som tager mange indtryk ind, som jeg beskriver længere oppe.

Ovenstående årsager til Night terror, er årsager jeg har mødt hos børn og unge, der er kommet i klinikken.

Og husk, mange gange kender vi ikke årsagen, og det er heller ikke nødvendigt for at behandle night terror med biodynamisk kranio-sakral terapi.

barn vågner og hjælpes til at sove med kranio-sakral terapi

Hvilken alder har børn natteskræk?

Små børn med natteskræk såvel som babyer med night terror

Natteskræk kan optræde i alle aldre. Jeg har behandlet en del børn under 1 år med natteskræk, såvel som børn på 2 – 3 år og opefter.

Så selvom du vil læse nogle steder, at babyer under 1 år ikke har natteskræk, så har jeg mødt en del babyer med natteskræk. 

Nogle oplever også, at børnene har det, når de vækkes efter middagsluren. Så selvom du ligeledes kan læse, det kun foregår om natten, gælder det ikke for alle børn. Night terror kan forekomme om dagen også.

Børn på 6 år, 7 år, 8 år med night terror

Skolebørn på 6 år, 7 år eller 8 år kan også have night terror, selvom du vil kunne læse, at det ofte går over af sig selv ved 5 års alderen.

Men det sker ikke for alle. Jeg har haft et skolebarn, hvor natteskrækken først startede ved skolestart, dvs. 6 år gammel, og natteskrækken kom derefter hver nat. Og et andet barn på 10 år, hvor det først startede i den alder efter en overvældende oplevelse, hvor kroppen var blevet bange og havde fået et chok.

Unge på 14 – 15 år med night terror

Jeg har også mødt unge op til 14 – 15 år med natteskræk – her ser jeg det dog ikke så ofte, som hos de små børn.

error.

Voksne med night terror

Voksne kan også have night terror. Jeg har dog endnu ikke mødt dem i klinikken, men sidder du og læser med, fordi du som voksen lider af natteskræk, så kontakt mig meget gerne, så vi kan få en snak, og du kan stille mig alle dine spørgsmål.

Jeg er sikker på, at behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi også kan hjælpe dig.

Måske oplever du også:

Jeg kan forestille mig, at du udover at have night terror som voksen, også er en person, der tager mange indtryk ind i løbet af dagen. At du nemt bliver fyldt op. Du kan også være en, der fornemmer stemninger rigtigt meget og kan have svært ved at slippe dem igen.

Det er helt i orden, at du er skeptisk, når du nu har haft det i så mange år, men giv det en chance med behandling, for din egen og din families skyld. Der kan være noget, som du selv kan gøre hjemme, som også vil kunne hjælpe din krop til ikke at have night terror. 

Baby med natteskræk - night terror

Selv babyer kan have natteskræk, selvom du ofte vil læse, at det ses mest i alderen 1 – 5 år. Men oplever du opvågninger, hvor du ikke kan få kontakt med din baby, kan du regne med, at der er night terror.

Jeg har mødt babyer fra 6 måneder med night terror, selvom forældrene desværre har fået oplyst, at det kan det ikke være, når barnet ikke er 1 år. Men babyer altså også have night terror.

Skulle det ikke være night terror, men urolig søvn, vil biodynamisk kranio-sakral terapi også hjælpe dit barn – klik på:

Hvordan behandles night terror ?

Behandlingen starter allerede, når vi mødes. Behandlingen starter ikke først, når jeg lægger hænder på dit barn. For netop børn med natteskræk – night terror har meget brug for, at deres grænser respekteres. En del børn kan netop have svært med berøring og at andre fremmede kommer tæt på dem.

Tid til at falde til ro

Derfor går den første tid med, at dit barn kommer ind i rummet og ser det hele an. Jeg sanser dit barn, når vi mødes, og det er en del af behandlingen, hvor jeg ikke rører fysisk ved dit barn. Behandlingen starter allerede her. Biodynamisk kranio – sakral terapi er ikke kun den fysiske berøring af kroppen, men også sansningen af dit barn uden jeg rører fysisk ved dit barn. 

Når dit barn er klar til den fysiske kontakt, lægger jeg mine hænder forskellige steder på kroppen af dit barn og mærker, hvor der er ubalance. Det kan være en kort kontakt, før dit barn viser mig, at jeg skal slippe igen.

night terror og natteskræk giver søvnproblemer og behandles med kranio-sakral-terapi

Let berøring

Kendetegnende for Biodynamisk kranio-sakral terapi er, at min fysiske kontakt med dit barn er let, men samtidig lidt fast, men ingen hårde tryk eller massage. Det kan være den ene hånd ligger på maven og den anden på ryggen, Det kan være, den første kontakt er på benet eller på armen. Det kan være en hånd er rigeligt til at starte og senere må min anden hånd også røre et sted.

Jeg kan mærke spændinger, uro eller stress og ved den lette kontakt vil dette stille og rolig ændre sig, og der vil opstå mere balance i kroppen. Mit fokus er sundheden i dit barn. At dit barn før Night terror opstod var sund og rask og at dit barn fortsat er det, trods night terror. Børn kan ikke lide at føle sig forkerte og at der er noget i vejen med dem. Derfor er min behandling med fokus og respekt for dit barn.

Alt sammen noget, der skaber ro i nervesystemet igen.

Måske ikke fysisk kontakt første gang

Nogle børn rører jeg ikke fysisk den første gang, fordi de afviser det. Næste gang, når I kommer, vil dit barn ofte have mere fysisk kontakt. Dit barn får behandling, selvom jeg ikke rører fysisk ved dit barn, da jeg på afstand sanser dit barn, og på den måde arbejder med de ubalancer, jeg sanser, men på afstand.

Omvendt møder jeg også forældre, der forundres over, hvor meget jeg faktisk fik lov at røre deres barn, fordi barnet normalt ikke vil have fremmede tæt på og slet ikke lade dem røre ved sig. Hvis du har et barn, hvor du tænker, det kan slet ikke betale sig at booke en tid, for hun må ikke røre mit barn, så afhold dig ikke for at komme. Der vil altid finde behandling sted, uanset om jeg rører fysisk ved dit barn eller ej.

Sansemotorik

Udover biodynamisk kranio-sakral terapi vil behandlingen også bestå af afklaring af, om der er sansemotoriske udfordringer for dit barn. Om følesansen og derned huden har brug for mere berøring afstemt efter dit barn. Det afklarer jeg gennem test af nogle primære sanser og ved at observere dit barn, hvordan berøring er for dit barn.

Det er ikke sikkert, at jeg laver denne test den første gang, vi mødes. Men at behandlingen første gang vil være samtale med jer forældre sammen med biodynamisk kranio-sakral terapi behandling.

Behandlingen skal afpasses, hvad dit barn er klar til. Og hvad I har brug for.

Vejledning til jer forældre under forløbet

Jeg vil vejlede jer løbende gennem behandlingsforløbet, hvad I kan gøre af tiltag hjemme, for at støtte jeres barn både ved night terror og for at forebygge at det kommer igen.

Gennem mine 12 år som behandler har jeg samlet en del viden om, hvad I som forældre kan ændre på derhjemme, som vil hjælpe jeres barn. Det vil være individuelt fra barn til barn og fra familie til familie, hvad der kan være brug for af ændringer. Og om der er brug for ændringer.

mor sidder sæt på barnet under behandling for søvnproblemer, uro i kroppen,

Læs om børn, der har fået hjælp til night terror /natteangst /søvnrædsel

Her kan du læse om forældres tilbagemeldinger efter behandling for night terror. Husk night terror har ingen alder, selvom de fleste børn har det i alderen 1 – 6 år.

3½ årig oplevede stor forandring efter første behandling

“Vores datter på 3½ år har ialt fået 3 kranio-sakral terapi behandlinger mod natteskræk.

Vi kunne mærke stor forskel allerede efter første behandling. Julie sov bedre – faktisk flere nætter i træk uden at være vågen.

Hendes “anfald” blev mildere og af kortere varighed.

Efter 3 behandlinger

Efter tre behandlinger har vi en datter, som igen sover godt om natten, hvilket betyder, at hun er mere frisk og veludhvilet om dagen.

Det er fantastisk at se den positive forandring, som disse behandlinger har givet.

Det har været en god og tryg oplevelse at komme hos Annette og vi kan give de bedste anbefalinger.”

Venlig hilsen Julie, Søren og Rikke

indlæringsproblemer hos barn

7-årig behandlet for natteangst

Antallet af en 7-årig drengs natteangst aftog rigtigt meget efter første behandling, og efter tre behandlinger havde han højst en ugentlig opvågning, men ikke nær så voldsomt som før.

Da han kom til behandling, var han vågen hver nat, og ofte løb han rundt i huset. Nu blev han i sin seng, og det var ikke så voldsomt at se på.

Tilbagemelding nogle måneder efter sidste behandling er, at nu er natteskrækken helt væk.

anbefaling af behandling af night-terror
anbefaling kranio-sakral -terapi
anbefaling kranio-sakral terapi til baby og børn

8-årig med night terror/generel uro ved søvn

Forældrene henvendte sig, da deres dreng følte uro i kroppen, når han skulle sove.

Han kunne ikke falde i søvn og i løbet af natten led han af natteskræk, hvor han var urolig, og de kunne ikke komme i kontakt med ham.

Allerede efter første behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi forsvandt natteskrækken.

Han glædede sig til at komme til KST-behandling igen, for at komme til at slappe endnu mere af. Han nød KST-behandlingen.

3-årig med natteskræk

En 3-årig piges forældre henvendte sig, da ingen i huset fik deres nattesøvn. Hun vågnede skrigende op hver nat, og det strakte sig over hele natten.

Nu trængte alle til søvn. Det havde stået på de sidste 9 mdr, efter start i børnehave.

Efter første behandling

Efter første kranio-sakral terapi behandling havde hun en nat med opvågninger, og efter anden kranio-sakral behandling sov hun hver nat.

Vi aftalte en tredje KST-behandling for en sikkerheds skyld, men de aflyste, da hun fortsat sov.

Oftest kommer børnene til behandling med 7-14 dages mellemrum, og i mellemtiden oplever forældrene forandringer med deres børn.

2-årig med night terror syndrom:

En 2-årig pige kom til kranio-sakral terapi, da hun også holdt hele familien vågen.

Under behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi kiggede hun i bøger, mens mor/ far læste op.

Jeg holdt på hende forskellige steder på kroppen, hvorefter jeg oplevede, at kroppen slappede af. Efter få KST-behandlinger sov hun igennem igen, og vi afsluttede KST-behandlingsforløbet.

Night terror behandles med Kranio-sakral terapi

1-årigt barn med night terrors

Forældre til en 1-årig dreng henvendte sig, da deres dreng var begyndt at vågne skrigende op, og de kunne ikke komme i kontakt med ham.

Han vågnede mange gange om natten.

Efter første behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi vågnede han færre gange, og det var ikke længere med skrig, men blot opvågning for at få noget at drikke.

Efter 3 behandlinger:

Efter tre KST-behandlinger sov han igen, som 1 årige med opvågning en gang imellem.

mor sidder med baby under behandlingen

Går natteskræk over af sig selv?

Jo, det vil mange forældre opleve, men nogle børn lider af det i mange år, mens andre børn heldigvis oplever det over en kortere periode.

Men det ved du ikke på forhånd.

Og som skrevet længere oppe i teksten, nogle voksne har det fortsat, til fare for dem selv, hvis de ikke bliver i deres seng.

Du har som forældre muligheden for at gøre noget ved natteskræk

Du har muligheden for at lade dit barn behandle med biodynamisk kranio-sakral terapi og se, om ikke også dit barn hurtig kan slippe af med natteskrækken/ night terror.

Som de fleste andre børn, jeg har behandlet. Siden jeg i 2012 startede som biodynamisk kranio-sakral terapeut, har jeg behandlet over 200 børn, store som små, med night terror og de fleste børn er sluppet af med det, når forældrene er kommet med barnet de anbefalede gange. Jeg er holdt op med at tælle, hvor mange jeg møder i dag.

Behandlingen foregår i min klinik i Assendrup, 7120 Vejle Øst – midt mellem Vejle og Hedensted.

Er Biodynamisk kranio-sakral terapi alternativ behandling?

Dette spørgsmål stillede en mor mig i forhold til KST-behandling for natteskræk /night terror

Jo, det er det, eller du kan kalde det komplementær behandling til den behandling, sundhedsvæsenet kan tilbyde.

Hvad kan andre gøre?

Som det er nu, kan din læge ikke behandle natteskræk. Blot undersøge for at konstatere, at det er natteskræk eller også kaldet søvnrædsel hos nogle fagpersoner.

Nogle børn henvises til sygehus, hvor de kan få sovemedicin for det. Jeg kender ikke udbredelsen af denne behandling, jeg har blot læst og hørt om det. Andre børn går gennem udredning for epilepsi, men det er det ikke.

Behandlingen med biodynamisk kranio-sakral terapi arbejder med at få dit barns nervesystem i ro og balance igen gennem behandling, hvor jeg lægger mine hænder blidt på dit barn.

Behandlinger her i klinikken kan oftest fjerne night terror helt, helt uden brug af medicin til dit barn.

Night terror natteskræk kan behandles med biodynamisk kranio-sakral terapi

Hvor mange kst-behandlinger skal mit barn have?

Det er altid individuel, hvor mange behandlinger, der skal til – ofte er der god effekt efter 2 – 3 behandlinger, som du kan læse her ovenfor.

Andre gange skal der lidt flere behandlinger til, ofte hvis der også er problemer med at falde i søvn, eller hvis dit barn i hverdagen er udfordret – ex. ved pasningsstart, skolestart eller flytning.

Og enkelte gange er en behandling nok, men det må du ikke forvente.

Jeg vil anbefale dig at indstille dig på, at dit barn får 3 behandlinger, da det kan sikre, at dit barn får tilstrækkelig med behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi, samt at du som forældre bliver vejledt godt, så tilbagefald kan undgås. Vi kan ikke nå omkring alle de tiltag, som kan hjælpe dit barn på en behandling. Jeg ønsker, at dit barn er velbehandlet og I som forældre er klædt godt på, så night terror også kan undgås at opstå i fremtiden.

Alle børn og familier er individuelle, så der skal tid og ro til at komme omkring, hvordan netop jeres families liv er, og hvad I selv kan gøre fremover for at hjælpe jeres barn.

Derfor kan jeg kun anbefale at komme igen, selvom night terroren skulle være væk efter den første behandling.

Uventede reaktioner på behandlingen

Der kan komme reaktioner efter behandling, hvor natteskrækken bliver værre nogle dage, hvorefter der kommer mere ro på igen. Netop børn med natteskræk er ofte sensitive overfor andre menneskers berøring og kontakt. Derfor kan dit barn tage behandlingen meget ind og reagere med mere natteskræk. 

Naturlig reaktion

Det skal ikke afholde jer fra at komme igen. Det er en naturlig reaktion på behandlingen. Ofte kommer der ikke samme reaktion efter næste behandling.

Hos de fleste familier hører jeg, at natteskrækken bedres efter første behandling, men jeg skriver dette, så du er forberedt. Ring meget gerne i telefontiden, hvis du oplever, at dit barn reagerer som du ikke er vant til. Så tager jeg gerne en samtale med dig om det.

Hvis jeg ikke er sikker på, at mit barn har night terror?

Mange forældre ringer og siger, de ved ikke, om det er night terror, deres er barn har, men barnet sover urolig og vågner op.

Du behøver ikke vide, om det er night terror, for at få hjælp her i klinikken.

Et barn, der sover meget uroligt, kan altid have glæde af at få behandling med biodynamisk kranio-sakral terapi.

kan ikke falde i søvn - kranio-sakral terapi

Vil du have hjælp til dit barn med natteskræk?

Har du brug for hjælp til dit barn, der har night terror – natteangst, er du meget velkommen til at ringe i telefontiden – se nederst – med dine spørgsmål.

Er du klar til at booke en tid online, klik på det grønne felt nederst på siden.

Venlig hilsen

Annette Spangsberg
Eksamineret Biodynamisk børne-kranio-sakral terapeut
Sygeplejerske
Motorikvejleder

Bor du på Sjælland og har brug for hjælp til dit barn, kontakt Maj-Britt, Østerbro på www.engodbehandling.dk  

Jeg behandler kun her i klinikken i Assendrup, 7120 Vejle Øst – Jylland.