Behandling af angst og angstanfald med psykoterapi

Du lider af angst eller angstanfald og er klar til at gøre en indsat for at få et bedre liv. Du ved nu, at angsten ikke går over af sig selv, uden du får hjælp og gør en aktiv indsats.

Din angst kan komme til udtryk som nervøsitet, kropslige symptomer, fobier eller komme i anfald, også kaldet panikangst.

Jeg arbejder på forskellig vis med angst hos de klienter, jeg møder. Behandling af angst tilpasses dig, og hvad du har brug for – og i de doser, du er klar til.

angst behandling ved psykoterapeut Annette Spangsberg

Forskellige former for angst

Panikangst: Angstanfald – kommer pludselig og du kan være bange for at dø, besvimme eller blive sindsyg

Socialangst: Angst for at være sammen med andre, der vurderer dig og kritiserer dig.

Enkeltfobi: Angst for specielle ting, som edderkopper, fugle, nåle, blod, flyvetur, højder eller køre bil.

Agorafobi: Bange for steder med mange mennesker, busser, indkøb, arbejdspladser og skoler.

Generaliseret angst: En grundliggende angst, der er tilstede det meste af tiden, præget af anspændthed, nervøsitet og angst.

Tegn på angst er forskellig fra person til person

De almindelige tegn på angst er:

Hjertebanken
Svedture
Sitren i kroppen
Ryster på hænder
Tør i munden
Vejrtræningsproblemer
Hyperventilerer – trækker vejret overfladisk
Kvalme
Kvælningsfornemmelser
Uro i maven
Trykken for brystet
Mister luften
Kan ikke trække vejret
Svimmelhed
Uvirkelighedsfølelse
Slørret syn
Tankemylder
Angst for at dø
Tynd mave
Skal tisse
Snurren i kroppen
Angst for at miste kontrol af din krop

Dette er de almindelige tegn på angst.

Du kan opleve andre, som ikke er nævnt her, og du behøver ikke at have oplevet alle symptomerne på angst – heldigvis.

Nogle har få tegn på angst, men andre har mange angstsymptomer.

samtale før biodynamisk kranio-sakral terapi og psykoterapi

Angst kan fylde meget i dit liv

Måske ser andre ikke, at du lider af angst, og du prøver at skjule det. Det er svært, da det fylder så meget for dig. Men du vil gerne være stærk og angst er vel et udtryk for svaghed?

Nej, angst ser jeg som kroppen måde at fortælle, at der er noget i dit liv, der er svært, og som du har brug for at have opmærksomhed på.

Angstens udtryk i form af kropslige symptomer er kroppens måde at fortælle dig, at du skal se at komme væk fra det, der skaber angsten.

Nogle gange er det klogt at komme væk hurtigst muligt, men andre gange er det bedre, at du kan blive, hvor du er.

Men lige nu er du ikke i stand til at rumme det kropslige ubehag, du har, og skynder dig væk eller undgår helt at komme bestemte steder eller i bestemte situationer.

Men her kan psykoterapi hjælpe dig til at blive og gøre det, du faktisk gerne vil.

Når dine angstsymptomer står på over længere tid, kan psykoterapi være vejen til et liv uden angst igen.

Angst-psykoterapi-behandling

Hvordan griber vi angsten an?

Du kan læse her, hvad et behandlings forløb for angst kan indeholde

Først afdækker vi sammen omfanget af angsten.

Hvornår kommer angsten?
I hvilke sammenhænge?
Hvad tænker du om dig selv?
Hvad føler du?
Hvordan er der i din krop?
Hvornår er angsten opstået?
Kommer tegn på angst i bestemte sammenhænge?
Hvordan påvirker angst dit liv?
Kommer angsten som anfald, som panikanfald?
Eller har du følelsen af, at angsten er der meget af tiden?

Hvorfor kommer angsten i dit liv?

Årsag til angsten

Årsagen til din angst undersøger vi sammen, da årsagen kan være det, vi skal arbejde med. Det er ikke altid konkret angsten, og hvad du skal gøre med angsten lige nu, som du skal arbejde med.

Jeg oplever ofte, at der er noget i dit liv, som du ikke har taget dig af. Når du ikke gør det, vil kroppen reagere med forskellige kropslige symptomer, som kan være angst symptomer.

Årsagen kan også være, at du ikke tør være dig selv, og du laver om på dig selv. Angsten er her en vink med en vognstang om, at du ikke er ærlig overfor dig selv, og du ikke viser, hvem du faktisk er. Det kan kroppen ikke lide, når du gør og kroppen kan reagere med angst.

Traumatiske oplevelser

Andre gange kan årsagen til angst og angstanfald ligge i traumatiske oplevelser, som du har brug for hjælp til at få forløst.

Fra barndom

Det kan være oplevelser som barn, der stadig følger dig, selvom det er mange år siden.

Det har kroppen blot ikke forstået endnu, men det kan kroppen komme til.

Eller nuværende oplevelser

Årsagen kan også være oplevelser, du lige har haft, ex. overvældende oplevelser som stress, skilsmisse eller sygdom, som kroppen reagerer på med angst.

samtale terapi psykoterapi til voksne

Kroppen er ret klog

Når din krop reagerer med angstsymptomer, gør kroppen det for at hjælpe dig. Kroppen vil have dig væk fra det, kroppen oplever som farligt.

Vi handler som dyr med angst

Det samme mønster ser vi hos dyrene, som også reagerer meget kropsligt, når de bliver bange. Her handler det om overlevelse, og det samme kan du opleve, at det gør, når du får angst.

Angstanfald

Din reaktion ved et angstanfald handler om, hvordan du overlever bedst muligt lige nu.

For at vende tilbage til dyrene, har de 4 måder at reagere på, når rovdyret vil spise dem:

Stivne og stå stille
Spille død og være kold
Kæmpe
Flygte

Måske kan dyret ikke flygte, fordi det andet dyr er hurtigere, men så kan det stivne og spille død, så gider rovdyret ikke overfalde det, for det vil have levende dyr.

Når rovdyret er gået videre, kan dyret ryste sig og stikke af.

Kropslig reaktion

Dette efterligner vi mennesker i vores kropslige reaktion – stivner og stikker af – eller måske når du at blive aggressiv og vil slås.

Alt sammen for at overleve. Og det er sådan set smart for vores egen overlevelse, men når det gælder os mennesker, er der heldigvis ikke så ofte noget, der virkelig er livstruende.

Men det tror kroppen lige i det øjeblik, det står på. Og du vil naturligvis gerne undgå at være i en situation, hvor du føler dig truet på livet.

Derfor kan du være begyndt at undgå bestemte situationer eller steder.

Behandling af din angst

I behandlingen af din angst arbejder vi hen imod, at du bliver i stand til at gøre det, du har lyst til og ikke længere lader dig styre af angsten.

Forståelse for hvad er angst

Under et behandlingsforløb bliver du klogere på, hvad angst er, hvad sker der faktisk i kroppen under et angstanfald, hvorfor sker det – denne forståelse hjælper ofte til, at du ikke er så bange for angsten, når den kommer igen.

Ofte kan du være endt i en angst for angsten. Dette kan forståelse af angst ofte afhjælpe.

Kroppens signaler, når angsten har sit tag i dig, arbejder vi med ved at genkalde de angstfyldte situationer. Her i et trygt miljø arbejder vi med kroppens reaktioner, og hvordan du kan håndtere det.

Det forunderlige er, at når du tør være med de kropslige reaktioner og ikke flygter, kan der ske en forandring med din angst.

Accept af angsten

Ofte vil vi gerne have noget til at gå væk, men det gør angsten ikke, før vi accepterer, at angsten er der. Det gælder angsten såvel som de kropslige reaktioner.

Årsager bag angsten

Desuden vil vi sammen arbejde med de bagvedliggende årsager, så årsagerne bliver behandlet og ikke blot symptomet. Jeg har forskellige metoder, som er anvendelige til behandling af angst.

Måske kender du kognitiv terapi, og det vil du også møde her, men jeg tager meget udgangspunkt hele i kroppen og ikke kun tanker og følelser og handlinger.

Derfor vil du opleve, at behandlingen har meget fokus på, hvordan du oplever angsten, og hvordan du kan håndtere disse symptomer på angst.

To metoder til at hjælpe dig at slippe gamle oplevelser kan du læse om i følgende link – klik på knapperne:

Angst derhjemme

Øvelser hjemme

En del af terapien vil være kropslige øvelser, som du kan anvende derhjemme, når angsten ikke er der.

Når du har øvet dig og lært øvelser at kende, når du ikke har angst, vil du lettere kunne bruge øvelserne, når du bliver nervøs, eller de kropslige symptomer, der kendetegner angst eller angstanfald, kommer.

Væk fra dine tanker

Overordnet handler de kropslige øvelser om, at du får mere jordforbindelse, lærer at trække vejret ned i maven, og derved får energien væk fra alle dine tanker og tolkninger, du har i hovedet.

Samtidig lærer du at afspænde din krop selv, en afspænding, du netop normalt ikke oplever, når angsten tager fat.

Du vil opleve, at det bliver roligt i din krop igen

En anden metode, jeg også har glæde af at lære mine klienter er, hvordan de kan styre deres tanker, så tankerne kommer væk fra angst tanker.

Metoden hedder metakognitiv terapi, som er en ny metode til at håndtere tanker. Tanker, der netop kan udløse angst og angstanfald.

Denne metode handler om, hvad du kan gøre ved dine tanker, så du kan hjælpe dig selv, fremfor at lade tankerne løbe af med dig, så du får mere angst.

Forskellige indgangsvinkler til angst behandling

Der er derfor en del forskellige indgangsvinkler til at hjælpe dig, der lider af angst. Sammen finder vi den metode og de værktøjer, der virker for dig.

tilmeld dig nyhedsbrev

Er angst en psykisk sygdom?

Angst hører til under psykiske lidelser, og samtidig skal du vide, at rigtig mange lider af angst. Det faktiske tal kendes nok ikke, men det anslås, at hver 5. kommer til at opleve angst i sit liv.

Angst som livsvilkår

Derfor ser jeg ikke nødvendigvis angst som en psykisk sygdom/lidelse. Det vil det være for nogle mennesker, men for rigtigt mange mennesker vil angst opleves mere som en del af et helt almindeligt liv og dermed et livs vilkår.

Jeg vil mene, at vi alle oplever angst i en eller anden form i vores liv. For nogle er det forbigående og ikke indgribende i deres liv, mens det for dig kan være styrende for dit liv, og du kan ikke selv hjælpe dig ud af angsten.

Dette gør forskellen for, hvornår det bliver behandlingskrævende, og du kan have glæde af professionel hjælp fra mig som psykoterapeut.

Kan jeg blive rask og fri for angsten?

Helt fri af angst eller angst mindskes

Nogle af de klienter, jeg har behandlet, slipper helt fri for angsten, mens andre oplever, angsten mindskes. De går herfra med redskaber og værktøjer, der gør dem i stand til at håndtere angsten på en bedre måde end tidligere.

Klar til at arbejde med din angst

Jeg kan og må ikke love dig helbredelse som uddannet psykoterapeut. Men er du klar på at arbejde med dig selv og lave det hjemmearbejde, vi sammen aftaler, har jeg gode erfaringer med, at et psykoterapiforløb kan hjælpe dig med din angst.

Medmindre du vælger et forløb alene med tankefeltterapi til at hjælpe på din angst, vil min behandling af din angst også bestå af Biodynamisk kranio-sakral terapi. Sådan har jeg valgt at lave et psykoterapiterapiforløb, da jeg ser gode resultater med denne kombination.

Kvinde får biodynamisk kranio-sakral terapi

Behandling med psykoterapi og biodynamisk kranio-sakral terapi

Jeg har god erfaring med at kombinere psykoterapi med biodynamisk kranio sakral terapi til slut. Her arbejder jeg videre med angsten i din krop. Klik på linket og læs om kombinationsbehandlingen.

En klient udtalte, at terapisessionen ligesom fik lov at arbejde videre, og kroppen blev helt afspændt til slut.

Her kan du vil læse om hvordan Kamilla slap angsten gennem kombinationsbehandlinger.

fri af angst med psykoterapi ved psykoterapeut

Hvad gør du nu, hvis du gerne vil have hjælp?

Jeg er som uddannet psykoterapeut og Biodynamisk kranio-sakral terapeut, klar til at hjælpe dig med behandling af din angst.

Måske er du i tvivl om, om det er angst, du har, så er du også meget velkommen til at ringe til mig i telefontiden – se nedenfor på 28 71 18 10 for spørgsmål.

Er du klar til at booke en tid, kan du gøre det via onlinebooking, så finder du den tid, der passer dig bedst.

Jeg er klar til at hjælpe dig, og der er kort ventetid.

Venlig hilsen

Annette Spangsberg

Certificeret Psykoterapeut
Sygeplejerske
Eksamineret Biodynamisk kranio-sakral terapeut

Egen klinik i rolige omgivelser i Assendrup, lige udenfor Bredballe, 7120 Vejle Ø

IIndgang til klinikken på en vinterdag