Selvstimulering hos børn

Selvstimulering hos børn kan opleves og se ud på forskellige måder:

  • Større babyer kan sidde og vrikke/ gumpe på numsen.
  • Børn på 3 – 4 – 5 – 6 år kan slynge benene rundt om bordbenet og sidde og gnubbe sig.
  • Børnene kan også være ældre og gå i skole – her kan bordbenet bruges.
  • Andre børn ligger sig på gulvet og bevæger sig mod gulvet.
  • Barnet trækker sig ind i sig selv og leger ikke med de andre børn imens
  • Dit barn tager måske en pude mellem benene og gnubber sig på puden

Dette er blot nogle varianter af at stimulere sig selv.

Børn i den alder laver ikke disse bevægelser for at opnå seksuel nydelse, som nogle måske kan tro. Dvs. de onanerer ikke, som en voksen vil gøre.

Jeg ser denne adfærd som et udtryk for, at dit barn prøver at skabe balance og ro i kroppen, fordi der er en fysisk ubalance.

Ikke et psykologisk problem

Jeg ser det ikke som et psykologisk problem, men ved mange voksne tænker, at det må være sådan et psykisk problem. Den fysiske ubalance i dit barn kan handle om flere ting.

Som uddannet motorikvejleder med fokus på vores primære sanser og reflekser, ser jeg, at børnene oftest har bevaret nogle primære reflekser, som skulle have været integreret, samt at børnene har en overreagerende følesans.

Når dit barn har ovenstående udfordringer, kan det at stimulere sig selv være en måde, som dit barn har fundet frem til kan skabe ro og balance i kroppen.

Samtidig er det vigtigt at bemærke, at mange børn såvel som voksne har bevaret nogle primære reflekser, men de har ikke udviklet selvregulerende adfærd.

Selvstimulering er blot en mulig konsekvens, når man har en overreagerende følesans sammen med nogle primære reflekser.

Selvstimulering og biodynamisk kranio-sakral terapi

Min anden uddannelse som biodynamisk kranio-sakral terapeut har givet mig en anden viden til at behandle selvstimulerende adfærd hos børn.

De børn, jeg møder i klinikken, får også biodynamisk kranio sakral terapi. Der kigger jeg på, hvordan en lille knogle inde i munden har det. Vomer hedder den. Som kranio-sakral terapeut kan jeg sanse denne knogles bevægelser. Nogle gange virker den ligesom en bremse for rygsøjlens bevægelse, hvis ikke den er i balance.

Når rygsøjlen ikke kan bevæge sig frit – en bevægelse som kranio-sakral terapeuter sanser – vil barnet selv prøve at sætte bevægelse i rygsøjlen ved fx. selvstimulering. Andre børn er blot meget urolige.

Derfor er det vigtigt, at denne lille knogle vomer også behandles.

Ud fra ovenstående kan du læse, at dit barn kan stoppe med selvstimulering med den rette behandling.

Dit barn skal ikke sendes ind for sig selv

Mange af de forældre, som jeg har mødt gennem mine 12 år som kranio-sakral terapeut, har fået at vide, at de skal sende børnene ind på værelset, så andre ikke skal kigge på, at barnet selvstimulerer eller gnubber sig.

Og lade børnene gøre sig færdige.

Men det løser ikke den egentligt årsag til selvstimulering, når det handler om fysiske ubalancer i kroppen. Dit barn får umiddelbart ro på kroppen efter noget tid, men vil gentage sine bevægelser igen.

Personligt synes jeg, det er meget ærgerligt at sende barnet væk. For dit barn kan ikke gøre for, at dit barn har brug for at lave disse bevægelser. Dit barn bliver hermed gjort forkert.

børn der selvstimulerer kan have glæde af kranio-sakral terapi og sansevejledning

Dit barn forsøger at skabe balance ved selvstimulering

Dit barn har blot indtil nu selv forsøgt at skabe balance i kroppen, men det er ikke lykkedes og dit barn fortsætter med gnubbe sig på forskellig vis.

Når jeg søger litteratur på nettet omkring denne problematik “selvstimulering” læser jeg til min skræk, at andre fagpersoner mener, det skal gå over af sig selv, barnet skal gå for sig selv eller at barnet skal se en psykolog.

De børn, jeg har mødt i klinikken, har jeg ikke set og hørt psykologiske problematikker omkring. Det kan der selvfølgelig være. Men jeg skriver her til jer forældre, som har et barn, det stimulerer sig selv og I kan ikke se, hvorfor barnet skulle gøre det.

I andre sammenhænge har jeres barn det godt.

Sanser og kroppen har brug for hjælp

I klinikken har jeg det seneste år mødt en del børn med selvstimulerende adfærd. Jeg har ikke beskrevet det på min hjemmeside før nu – forår 2024 – men jeg synes, det er vigtigt, at du ved som forældre, dit barn kan faktisk hjælpes og I skal ikke som forældre tænke, jeres barn har en forkert adfærd.

I stedet skal I tænke, vores barn har brug for hjælp til sine sanser og til sin krop.

På nettet ser jeg, at artikler fra fagpersoner ofte er mere end 10 år gamle og tænkte, det er jeg nødt til at skrive om, så du ved, der er en anden vinkel på denne problematik end at det alene skulle handle om, at dit barn er ved at undersøge sin seksualitet og forskellen mellem dreng og pige.

Børn, der selvstimulerer og gnubber sig i timer om dagen, handler det for mig om fysiske ubalancer, som beskrevet ovenfor og ikke om seksualitet udforskning.

Selvstimulering og behandling heraf

Jeg starter behandlingen med at afdække nogle af primær reflekserne samt følesansen. Finder jeg ubalancer, vejleder jeg jer med det samme, hvordan I skal træne derhjemme. I får skriftligt vejledning med hjem, så I ikke skal huske på det hele. Du kan læse om sansemotorik her

Derefter laver jeg biodynamisk kranio-sakral terapi og arbejder bl.a. med vomer. Måske ikke første gang, vi ses, da nogle børn lige skal lære mig at kende, før jeg må mærke dem i ganen.

Mange børn er indforstået med det, når vi snakker om, det minder om at være ved tandlægen. Jeg holder blot en enkelt finger i munden kort tid.

Biodynamisk kranio – sakral terapi til børn er en behandling, hvor jeg lægger mine hænder på kroppen, hvor den har brug for det. For at få balance i kroppen igen. Mit fokus er at dit barn er sund og rask, men kroppen er kommet i en ubalance, som den skal have hjælp til.

I skal være indstillet på et forløb af behandlinger, hvor I hjemme laver noget massage afstemt efter dit barn samt nogle lette øvelser.

Det fixer sig ikke med et besøg i klinikken, men ofte vil I hurtig se forandring hos jeres barn, når I også laver jeres hjemmearbejde. I skal forvente at bruge 20 min. om dagen, men fordelt over flere gange. Det kan være en periode på en måned til flere måneder.

Forældrevejlning i sansemotorik

Selvstimulering siden barnet var lille

En mor har været så behjælpelig at fortælle dig om deres oplevelse med deres datter, som startede tidligt med at selvstimulere sig, men de vidste ikke, det var det.

Mor fortæller om deres oplevelse

¨Vores datter har altid været god til at ligge på maven. Lige fra hun var baby var hun meget interesseret i selvstimulering. Hun var sen til at gå og derfor tænkte vi ikke over, at hun altid lå på maven, men efter børnehavestart blev vi gjort opmærksom på, at det handlede om selvstimulering.

Det var i en sådan grad, at pædagogerne var bekymrede for, at det tog fokus fra leg, læring og det sociale. Vi har prøvet alverdens ting for at hjælpe vores datter, uden at hun skulle føle sig forkert.

Fagpersoner uden hjælp

De fagpersoner, vi har været i kontakt med, har ikke haft andre forslag end at give hende ro og kortere dage i institution. Men intet hjalp og i perioder har hun selvstimuleret flere timer om dagen.

Her inden skolestart havde vi desperat brug for hjælp. Vi var begyndt hos en sansevejleder, og det havde hjulpet en smule. Men da jeg faldt over Annettes hjemmeside, tænkte jeg, at det var et besøg værd.

God til at snakke diverse problematikker

I konsultationen var der god tid til at snakke diverse problematikker og oplevelser igennem med Annette. Hun var den første, der nævnte, at en fysisk ubalance kunne være på spil og allerede dagen efter behandlingen var der tydelig forandring.

Vores datter har ikke selvstimuleret siden

Hendes humør er blevet bedre og hun har fået et større overskud i hverdagen. Nu er hun helt klar til skolestart. Vi tager dog lige et par besøg mere hos Annette og vores datter glæder sig allerede¨

Mor til før-skole-barn

Har du brug for hjælp til dit barn?

Er du klar på at få hjælp til dit barn, kan du booke en tid online se nederst – den grønne knap “book online”. Har du spørgsmål inden, er du velkommen til at ringe i telefontiden, se nederst, så skal jeg besvare dine spørgsmål.

Men venlig hilsen

Annette Spangsberg

Eksamineret biodynamisk kranio-sakral terapeut til børn
Motorikvejleder
Sygeplejerske

Egen klinik i rolige omgivelser i Assendrup, lige udenfor Bredballe, Vejle Øst